В петък депутатите от конституционната комисия имат среща с Венецианската

...
В петък депутатите от конституционната комисия имат среща с Венецианската
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Промените в конституцията ще минат първо гласуване в парламентарната комисия след 6 октомври

В петък депутатите от конституционната комисия имат среща с Венецианската комисия. Тя ще разгласява мнение или мнение на 6 октомври. Дотогава би трябвало да минат всички обществени диспути, след позицията на Венецианската комисията ще се премине и към първото гласоподаване в конституционната – т.е. след 6-7 октомври. Така шефът на конституционната комисия в Народно събрание Радомир Чолаков от ГЕРБ изясни по кое време ще бъдат задвижени измененията в главния закон, инициирани от партията му, Движение за права и свободи и ПП-ДБ.

„ След внасянето на плана за промени в конституцията, според самата конституция, тече едномесечен период, в който той не може да бъде гледан. Отлежава, хората се срещат с него. По време на ваканцията периодите не текат, той стартира от 1 септември и изтича на 30 септември “, посочи той процедурата. В парламентарните коридори той изясни, че сега има кръгли маси и разисквания в гражданското общество и университетските общности.

„ Конституцията би трябвало да бъде общо дело, а не работа на една парламентарна комисия, въпреки и значима. Сега нося и ще внесем план за решение за приемане на правила за законопроекта, тъй като в самия устав на Народно събрание няма уредена процедура по какъв начин се гледа план за изменение на конституцията “, сподели Чолаков.

„ Там са 3 гласувания, процедурата е малко по-специфична. Винаги, когато са се правили промени на конституцията, са одобрявани такива правила “, съобщи той. Подписи под разпоредбите са положили ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, параф е положил и Гроздан Караджов от Има Такъв Народ. Чолаков се надява разпоредбите да бъдат прегледани и признати от Народно събрание идната седмица.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР