В петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и европейският

...
В петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и европейският
Коментари Харесай

САЩ и Европа запретват ръкави, за да ограничат конфликта в Близкия изток

В петък държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и европейският първи посланик Жозеп Борел се насочиха към Близкия изток, с цел да се опитат да спрат разрастването на спора в Газа върху окупирания от Израел Западен бряг, Ливан и морските пътища в Червено море.

Посещенията идват съвсем три месеца след нападението против южната част на Израел от бойци на „ Хамас “ от Газа, провокирало израелска атака, която съгласно палестински здравни чиновници е лишила живота на 22 600 души и е оставила огромна част от анклава в руини.

Израел, който твърди, че е умъртвил 8000 бойци след гибелта на 1200 души при нападението на „ Хамас “ на 7 октомври, разгласи по-целенасочен метод в четвъртък – денят, в който Блинкен потегли на едноседмичната си обиколка в района. Палестинците обаче са безапелационни, че израелски самолети и танкове са засилили офанзивите против гъсто обитаемоте Ал-Магази, Ал-Бурейдж и Ал-Нусейрат в центъра на крайбрежната линия. Около 162 поданици на Газа са били убити през последните 24 часа, оповестяват палестински здравни чиновници.

По думите им други четирима са починали при въздушен удар по улица в Ал-Нусейрат, а още по на юг, където стотици хиляди поданици на Газа са се открили по съвет на Израел, шестима са починали при удар по Хан Юнис.

" Израелското държавно управление претендира за народна власт и човечност, само че е нечовешко ", споделя пред Reuters Абдел Разек Абу Синджар, до момента в който плаче над покритите тела на брачната половинка и децата си, убити при удар по къщата му в Рафах на границата с Египет в четвъртък.

Артилерийският обстрел се е възобновил и наоколо до болничното заведение " Ал-Амал " в Хан Юнис, оповестява палестинският Червен полумесец, а филантропичната организация MSF прибавя, че нейните чиновници са притиснати в южната част на Газа и все по-малко могат да дават нужната за хората помощ.

Израелските военни оповестяват, че през последните 24 часа са нанесли удари по повече от 100 цели в Газа, като са унищожили въоръжени лица, които са се пробвали да нападат танк в Ал-Бурейдж и други в Хан Юнис.

Войната в ръководената от „ Хамас " Ивица Газа подклажда принуждение и на Западния бряг, който се ръководи от съперничещата им политическа група „ Фатах " и е още една територия, на която палестинските очаквания за държавност са смазани, откакто последният кръг от договаряния за намиране на решение с посредничеството на Съединени американски щати се провалиха през 2014 година

Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида свидетелства, че израелските сили употребяват военни тактики и на Западния бряг и че са убити 300 палестинци, в това число 79 деца, като осем или девет са станали жертви на израелски заселници. Двама израелци, един граждански и един боен, също са убити.

Няма да е елементарно

Блинкен би трябвало да посети Западния бряг по време на обиколката си, която стартира в петък от Турция – една от страните, предложили ходатайство. Той ще мине също по този начин през Израел, Йордания, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет и ще приключи обиколката си в Гърция.

" Не е в полза на никого - нито на Израел, нито на района, нито на света - този спор да се популяризира отвън Газа ", декларира в четвъртък представителят на Държавния департамент Матю Милър. " Но не чакаме всеки диалог по време на това пътешестване да бъде елементарен ".

Борел, началник на външната политика на Европейския съюз, също се чака да дойде в Ливан в петък, с цел да разиска обстановката на израелско-ливанската граница, а немският министър на външните работи Аналена Бербок ще посети Израел и палестинските територии от неделя.

" Рискът от ескалация, за жалост, е напълно действителен ", предизвестява представител на немското министерство.

„ Хамас “, която се е заклела да унищожи Израел, е подкрепяна от Иран. Други подкрепяни от Техеран бойци в целия Близък изток на собствен ред нанасят удари по американските сили в Ирак и Сирия, а най-известните от тях – „ Хизбула “, нападат Израел от Ливан.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР