В петък - 31 юли, започва рехабилитацията на над 33

...
В петък - 31 юли, започва рехабилитацията на над 33
Коментари Харесай

Започва ремонтът на над 33 км от Айтоския проход

В петък - 31 юли, стартира рехабилитацията на над 33 км от Айтоския проход - път ІІІ-208 Провадия - Дъскотна. Той е най-удобната и къса връзка за водачите от Варненска област с автомагистрала „ Тракия ". Инвестицията е за над 24,3 млн. лева Проектът се финансира по Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година посредством Европейския фонд за районно развиване и националния бюджет. За по-бързото му осъществяване трасето е разграничено на два лота - 29 и 30. Срокът за осъществяване на строително-монтажните работи е 15 месеца.
В лот 29 е правата от км 49+184 до км 65+933, в областите Бургас и Варна. Началото на сектора, който ще се ремонтира, е от моста над язовир „ Цонево " при 49-ти км, а краят е при 65-ти км, близо до с. Вишна в област Бургас.
Строително-монтажните работи плануват построяването на нова структура на местата с незадоволителна носимоспособност и полагане на нова асфалтобетонова настилка в целия сектор, заустване на асфалтираните улици и на селскостопанските пътища, възобновяване на банкетите и откосите на пътя. За оптимално отводняване на настилката ще бъдат построени нови облицовани окопи и бетонови бордюри. Ще се почистят съществуващите водостоци като ще се изградят и нови. Отсечката ще е с актуализирани ограничаващи системи, отвесна сигнализация и хоризонтална маркировка.
Основно ще бъдат ремонтирани 6 мостови уреди, измежду които са мостът над бент. „ Цонево ", над р. Камчия и р. Гермето. Проектът превижда разширение и подсилване на скалния тунел при 56-ти км, наоколо до с. Билка. В сектори от пътя ще бъдат възобновени или надстроени укрепителните стени.
С осъществяването на обекта доста ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на пътя. Ще се увеличи сигурността и удобството при пътешестване. Третокласният път обезпечава транспортните връзки на гр. Провадия, на Девня и Варна, на Нови пазар и Шумен с Айтос, Карнобат и Бургас и минава през обитаемоте места - с. Добромир и с. Билка.
Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 29 е „ ИСА 2000 " ООД. Стойността на контракта е 13 862 109.24 лева с Данък добавена стойност. Надзорът ще реализира „ Пътинвест-инженеринг " АД. Техният контракт е за 297 524,17 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол ще е на Обединение „ Сивет ЗТИ ", с участници: „ 3TI Проджети интенерия интеграта " СпА и „ СивЕн Дизайн Сървисис " ООД. Стойността на техния контракт е 3840 лева с Данък добавена стойност.
Участъкът в лот 30 стартира наоколо до с. Вишна (км 65+933) и приключва малко преди кръстовището с третокласния път III-2085 Руен - Просеник (км 82+749). Проектът планува цялостна замяна на асфалтовата настилка и възстановяване на отводняването. Ще се слагат нови бордюри, мантинели, пътни знаци и маркировка. Ще се ремонтират и 3 моста - над р. Казан дере, над Сазла дере и над р. Ябълчевска. На оборудванията ще се възвърне бетоновото покритие. Ще се положат нова хидроизолация и асфалтова настилка. Мостовете ще са с актуализирани тротоарни блокове и защитна ограда.
Строително-монтажните работи на лот 30 са предоставени на „ ИСА 2000 " ЕООД. Стойността на контракта е 9 732 925.76 лева с Данък добавена стойност. Надзорът ще е на „ ТРАНСКОНСУЛТ-БГ " ООД. Техният контракт е за 194 760 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол ще извърши Обединение „ Сивет 3ТИ ", с участници „ 3ТИ Проджети интенерия интеграта " СпА и „ СивЕн Дизайн Сървисис " ООД по контракт за 3840 лева с Данък добавена стойност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР