В петък - 20 януари, в София ще се проведе

...
В петък - 20 януари, в София ще се проведе
Коментари Харесай

Мария Тодорова от Shapeshift: Креативността на човека е винаги крачка пред AI

В петък - 20 януари, в София ще се организира второто издание на с присъединяване на забавни лектори, измежду които някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов. 

Организатор е Мария Тодорова - създател на цифровата криейтив агенция  за , с която разговаряме за провокациите на новото време сред аналоговата и цифровата епоха. Изданието в петък ще е на тематика " Да чертаеш правоъгълници в бурни времена: положението на UX, Web3, инструментите за изкуствен интелект и дизайн, и какво ни чака оттатък трендовете ".

Актуалните въпроси на събитието ще бъдат:

* Вървим ли към оформянето на класа от unemployable unemployed: безработни, които няма да могат да бъдат наемани на работа заради липса на подготовка

* Има ли заплаха различната действителност да измести живата?

* Неизбежната промяна в образованието на поколението Z, което да отговори на нуждите от все по-голяма креативност и все по-всеобхватни знания

* Къде е пресечната точка на конкуренцията с изкуствения разсъдък?

---



- Г-жо Тодорова, по какъв начин привлякохте Божидар Божанов за събитието Shapeshift 2023?

Божидар Божанов доста хареса формата и посоката на самодейността. Както за нас, по този начин и за него, тематиката за дигитализацията на средата, както и кибер сигурността са изключително значими и ние и той имаме предпочитание диалогът да стигне до по-широка публика, в това число и до младежите. Много се радваме, че той ще бъде посетител на нашето второ издание.

- Колко индивида очаквате за януарското издание на събитието Ви?

SHAPESHIFT talks е серия от диалози на тематика нововъведения и цифрова промяна, които са с стеснен достъп до 100 индивида. Планираме идната година да създадем такива събития и в други градове като Пловдив, да вземем за пример. Обмисляме и концепцията за pop up събития из цяла Европа. Основното ни събитие е SHAPESHIFT фестивал е тридневен интернационален конгрес, който ще се излъчва онлайн, като към него с изключение на лекторна част ще има профилирани дребни срещи с лекторите, изложения, съоръжения, кино и музикална стратегия.

Датите са 02.06.- 04. 06. (от петък до неделя ) в София. За това събитие задачата ни е да притеглим доста по-голяма публика в това число отвън България. Форумната част ще бъде за +-500 индивида.

- Къде е пресечната точка на изкуствения разсъдък, новите технологии, душата на индивида и вдъхновението, които към момента не могат да бъдат цифровизирани?

- Ще изтъквам какво споделя Ник Кейв, когато чува песента на ChatGPT, написана в негов жанр, а точно „ гротескна насмешка, с това какво е да си човек ”.

Това, което отличава индивида от другите типове е творчеството, това е нашата мощ. Ние сме преобладаващ тип, не заради физическо си предимство. AI ще измести механичния труд на архитекта, проектиращ блок, само че няма да измести архитектът - иноватор, който би основал нова идея за живот и среда. Креативната същина на индивида е тази, която постоянно ще бъде водеща. Творческото начало във всяка специалност е значимо - то движи всеки експерт напред, не механичната работа. 

Вярвам, че след епоха на фалшификати, станали вероятни посредством обществените мрежи, идва ред на същинската и неподправена автентичност. Всичко останало ще е AI. Тук е значимо да помислим по какъв начин би трябвало да се променим ние, както и образованието, с цел да не се окажем с маса хора, които назовава “unemployed and unemployable ” (незаети  - безработни и ненаемаеми).

А по какъв начин се нарежда България в цифровата промяна....
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР