В петък (19 октомври) на територията на Таджикистан, дълбоко под

...
В петък (19 октомври) на територията на Таджикистан, дълбоко под
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Под Памир е регистрирано земетресение с огнище на “Вранчанска” дълбочина

В петък (19 октомври) на територията на Таджикистан, надълбоко под Памир, стана земетресение в 18:25 локално време (16:25 в България). Земетресението е с магнитуд 5.2 съгласно Геоложката работа на Съединени американски щати и Евро-Средиземноморския сеизмологичен център. Дълбочината на източника е оценена на 138 и 130 км, надлежно. При такава дълбочина оптималната активност на земната повърхнина доближава III, рядко IV степен – земетресението не се усеща от всички, повреди няма и региона на чувство е с огромен радиус (тук можем да си напомним въздействия от румънското огнище Вранча при положение на магнитуд към 5). Така, слаби разтърсвания са усетени в град Ош-Киргизстан (интензивност от III степен на 250 км северно от епицентъра), в столицата на Таджикистан Душанбе, намираща се на 450 км западно от епицентъра, и в отдалечените на повече от 500 км епицентрално разстояние Ташкент-Узбекистан (на северозапад), Кабул-Афганистан (на югозапад) и Исламабад-Пакистан (на юг). В Пакистан земетресението е усетено още в регионите на градовете Равалпинди и Абботабад. Подробен отчет от Узбекистан свидетелства за разтърсвания с активност от II степен в Андижан, Фергана, Самарканд и още няколко селища сред тях.
Съгласно известие на Единната геофизична работа на Руската АН, епицентърът на земетресението (решенията на центровете в Русия, Европа и Съединени американски щати за това земетресение съвпадат) е в Горни Бадахшан, самостоятелна област в източната високопланинска част на Таджикистан в Памир. Локализиран е на по-малко от 30 км на северозапад от град Мургаб (около 4 хиляди ж.; надморска височина 3618 м), за който в интернет не се намират сведения по отношение на последици от земетресението. Това е покрай границата с Китай, област Синдзян. Западен Китай е с планински релеф и е едва заселен; сведения от там (Каши и Шахе) не са постъпили. В каталозите на трусове в региона за последната година не се откриват събития с оптималната активност по-голяма от IV степен; това се отнася и за плитките земетръсни огнища, генерирали магнитуди до 4.5. Районът на Памир е прочут на сеизмолозите със сеизмични огнища на дълбочини до 300 км.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР