В петък, 15 декември 2017 г., съд в Москва постанови

...
В петък, 15 декември 2017 г., съд в Москва постанови
Коментари Харесай

Какви присъди за корупция получиха министри от различни страни?

В петък, 15 декември 2017 година, съд в Москва постанови за някогашния съветски министър на икономическото развиване Алексей Улюкаев 8 година колония със непоколебим режим и санкция 130 млн рубли (около 2 млн евро). Той беше упрекнат в приемане на подкупи в размер $2 млн. ТАСС направи експресна информация за присъдите през последните години по обвиняване в корупция в други страни. В Европа

През октомври 2013 година някогашният гръцки боен министър Акис Цохадзопулос беше наказан на 20 година затвор за приемане на рушвет при придобиване на военна техника, до момента в който оглавяваше военното ведомство (1996-2001). Получените пари той „ изпирал” през свои офшорни компании. Според съда някогашният министър и още 18 „ съотборници” са нанесли вреди за 55 млн евро.

На 27 януари 2014 година италиански съд оправда някогашния министър по актуализация на стратегии в държавното управление на Клаудио Скайолу (2003-2005) заради необоснованост на закононарушението. Той беше упрекнат в приемането през 2004 година подкуп от бизнесмен за погашение на част от заема за покупка на влиятелно жилище в Рим пред Колизеума. Прокуратурата искаше за Клаудио Скайола 3 година затвор.

През януари-май 2014 година в Чехия мина правосъден развой над някогашния боен министър Мартин Бартак. Той беше упрекнат, че е желал подкуп от някогашния дипломат на Съединени американски щати в Прага Уилям Кабанис. През 2006 година Кабанис завърши дипломатическата си кариера и мина на управителна служба в чешката автомобилостроителна компания Tatra. Той декларирал в полицията, че през 2008 година Бартак му предложил подпомагане в приемането от Tatra на поръчка за доставка на камиони за чешката войска. Стойността на договорката се оценявала на $150 млн и Бартак сякаш желал за услугите си $5 млн. Накрая Бартак беше оневинен.

В Румъния също имаше наказани министри за приемане на подкупи, само че ТАСС ги е пропуснала.

В България няма наказани министри макар изключителната суровост на прокуратурата и педантичната безкомпромисност на съда. Причината е, че българските министри не вземат подкупи нито за себе си, нито за партийните каси. Прокурорът Роман Василев просна на колене някогашния боен министър Николай Цонев, само че съдът потвърди неговата безупречна почтеност и в този момент Цонев съди страната в Страсбург. Така й се пада на некорумпираната ни страна, това да й е за урок!

В Азия

На 8 юли 2013 година съд в Пекин призна някогашния министър на китайските железници Лю Чжицзюн (2003-2011) за отговорен в приемане от разнообразни лица на сумата от 64,6 млн юана ($10,53 млн). Съдът го осъди на разстрел, само че през декември 2015 година присъдата е сменена с пожизнен затвор.

На 12 януари 2015 година за корупция на 15 година затвор е наказан някогашният заместник-министър на публичната сигурност на КНР Ли Дъншен. Според обвиняването, Ли Дъншен „ в интервала от 1996 до 2013 година употребявал служебното си състояние в полза на трети организации и обособени граждани”, като получил подкупи на обща стойност съвсем 22 млн юана (около $3,35 млн)

На 8 юни 2016 година южнокорейски съд призна за отговорен в корупция и осъди на 2,5 година затвор някогашния министър на опазването на здравето и общественото обезпечаване Мун Кен Пхе (2013-2015). Той работил в полза на корпорацията Samsung.

На 5 ноември 2017 година по обвиняване за взимане на подкупи и пране на пари е задържан министърът на стопанската система и планирането на Саудитска Арабия Адел Факих. Сега го чака съд.

В Латинска Америка

На 16 юли 2014 година Върховният съд на Колумбия осъди на 17 година затвор някогашния министър на селското стопанство Андрес Фелипе Ариаса (2005-2009). Признат е за отговорен в приемане на подкупи от бразилската строителна компания Odebrecht в подмяна на подписване на преференциални контракти. Малко преди изговаряне на присъдата избягал в Съединени американски щати, само че е арестуван и екстрадиран в Колумбия.

На 26 юни 2017 година е наказан на 12 година затвор някогашният бразилски финансов министър Антонио Палоци (2003-2006) за далавери в държавната нефтогазова компания Petrobras.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР