В петък, 12.02.2021 г., излезе окончателното решение на Върховния административен

...
В петък, 12.02.2021 г., излезе окончателното решение на Върховния административен
Коментари Харесай

ВАС: Няма конфликт на интереси в действията на Маринела Николова като кмет

В петък, 12.02.2021 година, излезе окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) по дело, в което се оспорва като незаконосъобразно решение на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). В решението се приема, че Маринела Николова, в качеството й на кмет, не е в спор на ползи с сдружение, което наема общински аграрни земи, а решението на КПКОНПИ, с което е бил открит подобен спор на ползи, е в несъгласие със закона. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
По този метод е открито с влезнал в действие правосъден акт, че твърденият спор на ползи на кмета на община Козлодуй не съществува. КПКОНПИ се е задействала по сигнал, подаден при започване на изборната 2019-та година.
„ От тогава досега бяха извършени редица инспекции, чувания и аз съм извънредно задоволена от крайния резултат “, сподели Маринела Николова и добави: „ На моите недоброжелатели, а те за благополучие не са доста, желая да пожелая здраве, религия в личните си сили и дано най-накрая намерят мир и успокоение “.
Всъщност въпросът е с общински земи, които през 2016-та, 2017-та и 2018-та година са отдени чартърен след извършен търг на единствения явил се участник – частна компания, обработваща земеделските земи в община Козлодуй. Със същата частна компания през 2010-та година е бил подписан контракт за аренда във връзка с земи, благосъстоятелност на Маринела Николова. След подадения сигнал КПКОНПИ подхваща дейности и открива спор на ползи на кмета на община Козлодуй. Врачанският административен съд (ВрАС) удостоверява решението на КПКОПНИ и делото стига до Върховен административен съд, където се произнасят с окончателното решение в интерес на Маринела Николова – кмет на Община Козлодуй.
Уважаваният юрист Александър Кашъмов представляваше Маринела Николова и показа след края на делото:
„ Съдът е приел, че отдаването чартърен на общински парцел е несъмнено активност в публичен интерес, освен това осъществявана под контрола на Общинския съвет. Това е по този начин, защото в общинския бюджет постъпват средства от договорката. Същевременно преценката на редовността на документите в процедурата и определянето на наемната цена се прави от комисията по търга с очевидно наддаване, в която кметът не взе участие. В съответния случай компанията е монополист – осъществила е преобладаващо състояние на пазара. Общината от години отдава чартърен парцели на същата компания, като това е сторено още по времето на предходния кмет. Сключените контракти са двустранни, като цената е сходна в договорите, подписани с Общината и със притежателя по завещание Маринела Николова, като „ сходството на изискванията, при които договорите са подписани, изключва опцията за извод за реализиране на нематериална помощ и поддръжка “ споделя съответно в решението си Върховен административен съд. Удовлетворен съм от този излаз на делото и признатото от Върховен административен съд пояснение, в което се цитира правосъдна процедура и процедура на Съда на Европейския съюз, защото противоположното би основало рисков казус, при който едно безпричинно необятно и излизащо отвън рамките на закона пояснение на понятието „ спор на ползи “ може да докара до опция за репресивни ограничения и замяна на вота на жителите, които са избрали своите ръководещи. Такъв би бил казусът и с сегашния кмет на община Козлодуй, която е определена за втори мандат с доста висок % – над 70%. Това свидетелства за огромно доверие и очакване от страна на жителите, че тя ще предприеме сполучливи управнически ограничения “, заключи юрист Александър Кашъмов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР