В петъчната вечер уличните лампи в артистичния квартал Капана в

...
В петъчната вечер уличните лампи в артистичния квартал Капана в
Коментари Харесай

При всяко новородено пловдивчанче лампите в Капана вече примигват


В петъчната вечер уличните лампи в артистичния квартал Капана в центъра на Пловдив за пръв път гладко понижиха яркостта си, а след 30 секунди ненадейно блеснаха и останаха по този начин още 30 секунди, след което се върнаха към естественото си лъчение, съобщи БГНЕС. За да не се чудят хората за какво става по този начин, освен вечер, само че и измежду бял ден, на земята е инкрустирана каменна плоча с надпис, който изяснява – лампите пулсират, когато в Пловдив се роди бебе.

Зад плана, към този момент осъществен в Истанбул, Токио и други градове по света и на всички места посрещан с наслада и откровено утвърждение, стои едно от най-ярките имена на актуалната художествена сцена – италианският художник Алберто Гарути. Той е нарекъл плана " На родените през днешния ден ", а концепцията се заражда преди години и е обвързвана в действителност с едно от най-тъжните събития в живота му – угасването на живота на неговата майка. Победата на живота с всяко новодошло на тоя свят дете е посланието, което светлинната апаратура дава.

Четирите най-популярни измежду бъдещите майки лечебни заведения в града вземат участие в плана – УСБАЛАГ „ Селена “, УМБАЛ „ Св. Георги “, УМБАЛ „ Пловдив “ и клиника „ Торакс “. Там е инсталиран бутон, който свързва болничното заведение с ръководството на осветлението в града и пулсацията се задейства. Бутона натискат акушерките или татковците, споделиха от клиника " Торакс ", които участваха на откриването и не скриха насладата си.

“Навсякъде, където съм правил плана, хората са се радвали ”, сподели Алберто Гарути и добави: “Идеята ги прави съпричастни към щастието, споходило някого, емпатия, тя буди възприятие за съпричастност. За светлинната апаратура писаха по света медии, които другояче не се занимават доста с изкуство, на всички места тя разсъни интерес. "

В Пловдив предходната година са се родили 6511 бебета, множеството от тях в четирите лечебни заведения, свързани с плана. Лампите ще пулсират в продължение на една година на пресечката на ул. " Христо Дюкмеджиев " и ул. " Йоаким Груев " в Капана. Проектът се осъществя за изложбата Metaphorai, 24-то издание на Седмица на актуалното изкуство с куратори: Катя Ангелова и Алесандра Поджанти. Той е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се реализира с поддръжката на Fondazione Shapdiz и АДД България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР