В Пещера тържествено бе отбелязана 178 годишнината от рождението на

...
В Пещера тържествено бе отбелязана 178 годишнината от рождението на
Коментари Харесай

Цветя и венци за спасителя на Пещера

В Пещера тържествено бе маркирана 178 годишнината от рождението на видният пещерец Осман Ефенди. Кметът на Пещера Николай Зайчев първи сервира цветя и се поклони пред личността, която сподели своите извисени човешки и морални качества в най-тежките дни на Априлската епопея и избави Пещера от тежка драма.

Хуманизмът на Осман Нури се демонстрира тогава, когато би трябвало да избира на чия страна да бъде – на тези, които желаят да подложат на безчинства българите в Пещера или да резервира мира и положителните връзки сред българи и турци. Събитията през април и май 1876 година са трагични. Българският народ се подвига на въстание, което е потушено.

След опожаряването в Батак идва ред и на Пещера. Тогава Осман Ефенди въоръжен единствено със своя престиж, висок морал и известност измежду мюсюлманите от Пловдив до Неврокоп застава против една от най-черните фигури в българската история – Ахмед ага Барутанлията, за който американския публицист Макгахан написа, че е един от най-бруталните палачи на това време.И против него се изправя нежната фигура на Осман Ефенди, самоуверено декларирал: “ Ще влезете в Пещера единствено през натрупа ми! Огън тук няма да внасяте! ”

Така българската махала била избавена от кръвопролитие сходно на Баташкото.

Голяма е заслугата на Осман Ефенди за спасяването на към 700 дами, деца и старци от Батак, останали живи след въстанието и укриващи се гладни, голи и боси в гората. Той даже осиновява едно баташко момиче, останало сирак по време на тези трагични дни на1876 г

Огромното въздействие и престиж на Осман Ефенди го прави и първия основен мюфтия на България в интервала 1884 – 1888 година Той управлява Висшия нравствен съвет, управлява духовните съдилища и районните мюфтийства.

През 1893 година с решение на VІІ-то Народно заседание Осман Ефенди е разгласен за поборник и е единствения представител на мюсюлманите в пантеона на българските поборници.

Умира в София през 1896 година, заровен е в двора на Имарет джамия в Пазарджик.

Пред неговата паметна плоча в Пещера се поклониха и националният представител Сергей Кичиков, кметът на Сърница Неби Бозов, представители на политическите партии, Районния мюфтия Абдулах Салим, доста жители и наследници на Осман Ефенди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР