В Перу бе открито огромно погребение на деца, убити в

...
В Перу бе открито огромно погребение на деца, убити в
Коментари Харесай

Направиха зловеща археологическа находка

В Перу бе намерено голямо заравяне на деца, убити в всеобщо жертвоприношение в средата на 15-ти век, явно за помиряване на боговете след дълго и огромно наводняване.
Това е най-голямото жертвоприношение на деца: по време на ритуала са били убити минимум 137 деца - момчета и девойки от 5 до 14 години - и трима възрастни, както и към 200 лами или алпака, предава Би Би Си Русия.
Наблизо са открити ритуални ножове с причудлива форма. Съдейки по останките, децата са убити с изострен удар в гърдите - след което, явно, сърцето на жертвата е било изрязано. Същата орис е сполетяла и жертвените животни.
Но тримата възрастни, заровени в един и същи гроб - един мъж и две дами – са били убити по различен метод: посредством строшаване на черепите им. Според една от весиите, те са направили ритуала на жертвоприношение (човекът е бил доста висок и физически развит), след което са се самоубили без специфични церемонии, съобщи БГНЕС.
Анализът на останките демонстрира, че децата са особено подбрани - доста от тях са били доведени на заколение от отдалечени региони. Окончателните резултати от работата на археолозите са оповестени в списание PLOS One.
Страшен обред
Масовият гроб в Перу - на към 350 метра от океана - е открит през 2011 година, когато жителите на Уанчакито се натъкнали на костите на хора и животни в близките дюни. Първоначално археолозите са разкрили останките на 43 деца и 74 лами или алпака, само че по-късно разкопките са разкрили същинския мащаб на случилото се.
В същото време точният брой на жертвите е незнаен: учените означават, че с изключение на 137-те детски тела са открити и други фрагменти от скелети, които не могат да бъдат преброени. Всички жертви по време на убийството са били здрави.
Съдейки по прелиминарен ДНК разбор, те идват от разнообразни елементи на античната страна, разпростряла се по крайбрежието на съвсем 1 000 км. Няма причина да се допуска, че това са деца извънредно от по-ниски прослойки или небогати фамилии.
Жертвите са заровени в строго избрана позиция: децата - по тил или встрани, с лице на северозапад (към морето); ламите - в противоположна посока, с глава към планината. Освен това, децата постоянно са били погребвани по тройки, разполагайки ги по възраст - от най-малките до най-големите.
Някои от жертвите очевидно са били подготвяни за ритуала: лицата им са изрисувани с яркочервена багра, а главите на по-големите деца са обгърнати в памучна превръзка. Жертвените лами са деликатно положени или върху горната част на детските тела.
Могилата е изкопана в пясък, затрупан със пласт от изсушена тиня, върху която са се съхранили доста следи от хора, кучета и лами. Очевидно е, че ритуалът се е случил малко след продължителни дъждове или наводнения – допустимо е жертвоприношението да е за да успокои боговете и да обуздае стихията.
Съдейки по следите, тук са се срещнали две огромни групи: едната е пристигнала от север, а другата от юг; възрастните са носели сандали, децата са ходели боси. След жертвоприношението и погребението групите са се върнали назад.
Послание към боговете
Човешки жертвоприношения се срещат в доста антични култури. Известно е, че преди идването на испанците, през XI-XVвек, хората на територията на Перу постоянно са били убивани, с цел да бъдат заровени дружно с умрелия държател, положени в основата на монументална архитектурна конструкция или като жертва, поднасяна на боговете.
Понякога ритуалните убийства са били всеобщи: през 70-те години, по време на разкопките в Чан Чане - столицата на античната страна Чимор - са открити остатъци от няколкостотин млади дами, убити и заровени в кралска гробница.
Но доста малко се знае за жертви деца или бебета. Най-известният случай е избиването на 42 деца на възраст сред 2 и 7 години в основния ацтекски храм, в този момент прочут като Темпло Майор, близо до актуалния Мексико Сити.
Много исторически източници настояват, че всеобщи убийства на деца са правили инките, да вземем за пример по случай коронация или гибел на тогавашния държател, само че съвсем няма археологически доказателства за това.
Испанският духовник Антонио де ла Каланча написа през 17-ти век, че ритуални убийства на деца са се правили в Чимор по време на лунни затъмнения, когато те са били принасяни в жертва на боговете, дружно с плодове, царевична бира и обагрен памук.
Защо децата са определени като жертви, учените не знаят тъкмо. Има версия, че те се считали за преходно звено сред света на хората и света на духовете и се смятали за най-хубавите посланици, които могат да предадат известие на боговете.
Има и друга версия: детската смъртност е била доста висока и доста малко деца са доживявали до 5 години, тъй че са били считани за най-ценните жертви.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР