В пернишкото село Рударци живеят около 1 400 човека. Част

...
В пернишкото село Рударци живеят около 1 400 човека. Част
Коментари Харесай

Самотен баща с 4 деца търси ново жилище

В пернишкото село Рударци живеят към 1 400 индивида. Част от локалните неотдавна са Тошко и 4-те му деца – Борислав, Ани и близнаците Емил и Силвия.
Преди петимата са живели в пернишкия квартал " Караманица ". Остават без жилище, тъй като самотният татко не съумява да заплаща наема за него. От 3 месеца Тошко и децата живеят в тази приземна сграда на гърба на кметството в село Рударци. Условията обаче не са положителни, тъй като в помещението има непрекъсната влага и няма прозорци.
" Майката им въобще не се интересува от децата, нито идва да ги вижда, нито съм я спрял да не пристигна. Не ги е виждала от 6-7 месеца. През февруари месец ще стане 1 година откогато ги е оставила. Те са привикнали да са с мен. Тя не им обръщаше внимание, даже когато бяхме дружно. Остави ги и аз си ги виждам самичък. Благодарение на хората, които ни оказват помощ, да са живи и здрави, доста са ми помагали ", споделя с тъга Тошко Крумов.
Двамата нямат подписан брак, 7 години са живели на фамилни начала. Тошко е получил попечителството над децата и сега съди някогашната си жена за месечна прехрана от по 150 лв. на дете.
" Ще забележим дали ще заплати издръжката на децата. Аз нямам родственици, разгадавам единствено на моя началник, при който работя сега, и на жена му. Те са доста положителни хора и доста ни оказват помощ. "
За да устоя фамилията 43-годишният мъж работи на няколко места - като общ служащ в магазин за риба и като занаятчия. Месечният му приход е към 1300-1400 лв.. Шефът му е обезпечил целодневна детска градина за децата.

" Детската градина ни е доста близо. Аз по-късно отивам да работя в магазинa заран и следобяд. След това взимам децата и се прибираме. Аз сготвям, знам какво ядат, върша им манджиджки, супички, макарони, безусловно всичко. Сутрин им подготвям сандвичи, тъй като те стават рано и търсят храна. Те ме имат мен и за майка, и за татко. Когато отивам да ги взема от градината, те ще ме съборят от целувки, кой рисунка ми дава, кой името си написа, какво ли не. Много малко са бащите като мен. Обичам си децата доста, няма да ги оставя, до момента в който съм жив " , безапелационен е Тошко.
Любовта на един предан татко минава през сълзи, ограничения и прошки, с цел да получи своята най-голяма премия – признанието и обичта на децата.
" Никога не ми е хрумвало да си оставя децата и да потегли с някоя. Това са мои деца. Майка им в случай че е тръгнала по този път да е Господ с нея, само че аз няма да си оставя децата. Любовта им ме крепи и с помощта на Миро Бонев, моят началник, Господ да го благослови него, фамилията и децата му, той в никакъв случай не ме е оставял и той се бори в този момент за друго жилище, с цел да се изместим по-скоро, до момента в който не е паднал снега. "

А фантазиите на Тошко са елементарни и съответстват с тези на всички други родители.
" Най-много бленувам децата ми да се изучат, да са живи и здрави и аз да съм жив и здрав, с цел да ги отгледам. Аз нямам положително обучение, учил съм до 7-ми клас. Това е проблем, по тази причина желая децата ми да не са в такава обстановка като мен. "
Историята на Тошко се популяризира бързо и стига до Facebook групата " Татковците на София ", където незабавно се засилват и оказват помощ.
" В тази група ни събира това, че сме бащи и сме от София. Нямаше нищо по-логично от това да помогнем на баща в потребност. Всеки родител може да се сложи на негово място и да разбере какъв брой е значимо да получи този човек помощ. Още повече, че той не се предава и се бори за най-ценното, което има - децата му ", споделя Венцислав Илиев, който е админ на Facebook групата " Татковците на София ".
" Групата оказва помощ по разнообразни способи – организираме събиране на средства, носили сме му доста пъти медикаменти и храна, отоплителни уреди, оказваме помощ с каквото можем, само че това е решение на проблем от през днешния ден за на следващия ден. Това е повода заради, която търсим повече публичност и помощ, с цел да създадем по-кардинални промени. Първото най-важно нещо е да го изведем от мястото, където живее сега, тъй като това е един гараж, няма естествено осветяване, няма прозорци, единствената светлина влиза през вратата, има и влага. Четири деца няма по какъв начин да се отглеждат в тези условия ", добавя Венци.
За да оказват помощ на Тошко татковците откриват дарителска сметка в.

" Искам доста дебело да подчертая, че платформата не взима част от даренията, тъй като това е доста наболяла тематика и това е една от полезностите, които ние изповядваме от самото й основаване преди няколко години. Ние не считаме за морално да бъдат взимани част от даренията, тъй че всичко покриваме със лични средства и всички събрани пари действително ще отидат при Тошко ", решително декларира Ивайло Кацарков, който е модератор на Facebook групата " Татковците на София " и доброволец във фондация.
" Това, което сега е най-належащо за Тошко е да се реалокира от мястото, на което живее, то не е пригодено за деца. След това желаеме да му помагнем да получи по-добро обучение, децата също, т.е. да не е единствено материална поддръжката. Самият той е необразован, не добре просветен, имаме вяра, че би трябвало да оказваме помощ дълготрайно, само че първо би трябвало да го преместим.
Вариант е и краткотрайно жилище, на първо четене ни се желае ние да го осигурим, с цел да знаем, че е дълготрайно, а не за 2-3 месеца. Ще гледаме разнообразни места, в случай че би трябвало да се подобрят, да се боядисат, да му се закупят мебели, само че е доста значимо какво ще намерим. Целта на акцията е набиране на средства, които да заделим както за намирането на жилището, ежемесечните сметки, наем вероятно, поддръжка за децата, които са в детската градина и да стартираме да образоваме Тошко ", добавя Иво.
 Самотните татковци са с по-уязвимо здраве Самотните татковци са с по-уязвимо здраве
Самотното родителство е извънредно предизвикателство за майките, само че и за бащите, които отглеждат сами децата си. Оказва се, че рискът...
А Тошко е най-щастлив към децата си и мечтае единствено за едно – по-добро бъдеще за тях, което да стартира от ново жилище, в което да порастват спокойни и безгрижни.
Желаещите да оказват помощ на фамилията, могат да го създадат на банковата сметка по-долу:
Фондация Добрите каузи Волонтайм  Банка ДСК IBAN: BG82STSA93000025816328
ОСНОВАНИЕ: Семейството на Тошко
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР