В пернишкия ТЕЦ Република няма да се използва RDF гориво

...
В пернишкия ТЕЦ Република няма да се използва RDF гориво
Коментари Харесай

ТЕЦ Република се отказала да гори боклук и шисти

В пернишкия Топлоелектрическа централа " Република " няма да се употребява RDF гориво от боклуци и шисти за произвеждане на електрическа енергия, а единствено биомаса, като в преустройството на инсталацията ще се вложат 2.4 млн. лева Това оповестиха от районната екоинспекция в Перник, цитирайки получено съобщение от " Топлофикация Перник ", че желае да бъде прекъсната процедурата по разглеждане на капиталовото предложение за прибавяне на биомаса, шисти и RDF към въглищата, употребявани в Топлоелектрическа централа " Република " за произвеждане на електрическа и топлинна сила.

Дружеството е внесло ново капиталово желание за прибавяне единствено на биомаса, по което би трябвало да се организира нова процедура според Закона за запазване на околната среда.

От " Топлофикация Перник " уведомяват, че смилането на биомасата ще се прави посредством нови уреди. За взаимното изгаряне на въглища и биомаса ще бъдат отчасти преустроени парогенераторите 4 и 5. Според плановете на сдружението инвестицията в преустройството и новата техника ще е на стойност 2.4 млн. лева

В началото на септември се развихри скандал с противозаконното изгаряне на биомаса в Топлоелектрическа централа " Република ", откакто перничани излязоха на всеобщ митинг против задушливата миризма, разнасяше се всяка вечер от топлоцентралата. Два от общо трите парогенератора на централата бяха наложително затворени по предписание на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ). Дружеството спря надлежно топлата вода на перничани и заплаши да останат и на студено през зимата. Заповедна за прекъсване на мощностите в това време бе обжалвана и съдът се произнесе в интерес на топлоцентралата.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР