В Перник започва инициатива за възстановяване паметта на белоемигрантите в

...
В Перник започва инициатива за възстановяване паметта на белоемигрантите в
Коментари Харесай

В Перник стартира инициатива за възстановяване паметта на белоемигрантите в България

В Перник стартира самодейност за възобновяване паметта на белоемигрантите в България. След 1921г. градът е станал един от центровете на съветската белоемиграция у нас. Перник съхранява извънредно богата памет за историята и живота на немалка белогвардейска колония, наброявала сред 5000 - 6000 индивида. Тази огромна колония се открива тъкмо в Перник, тъй като градът тогава се обособява като индустриялното сърце на България.

В остарялото гробище на града се намира първият и единствен в България монумент на белоемигранти у нас. Предстои монументът да бъде ремонтиран, а пространството към него облагородено.

Паметникът доста прилича Руски монумент в София. Той е от желязо-бетонна структура, завършвал е с кръст и на самия монумент има една плоча с извънредно мощен текст: „ От русите, за русите “. Една огромна част са напуснали рамките на Перник и на България, само че в Перник към момента има наследници на някои от семействата белоемигранти, които са намерили прехранване в нашия град, описа в „ Хоризонт до обед “ Венцислава Крумова , шеф на РИМ – Перник.

В звуковия файл можете да чуете изявлението с Венцислава Крумова. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР