В Перник подготвят изграждането на голямо сурвакарско село догодина. Заедно

...
В Перник подготвят изграждането на голямо сурвакарско село догодина. Заедно
Коментари Харесай

Кметът на Перник: Перник ще бъде далеч по-европейски град след година и половина

В Перник приготвят построяването на огромно сурвакарско село следващата година. Заедно с ремонтните действия, които се правят по отношение на водната рецесия в града, кметът на Перник Станислав Владимиров даде обещание градът да има по-европейски образ след година-година и половина.

Догодина се готвим да създадем една доста по-мащабна " Сурва ", сподели Станислав Владимиров.
Станислав Владимиров, кмет на Перник: Още от в този момент стартира проектирането и приготвяме построяването на огромно сурвакарско село. Искаме да надградим нашата " Сурва ", да бъде още по-мащабна, по-красива и да стане целогодишен артикул, който може да притегля туристи в моя град.
По думите му, отменянето на фестивала тази година сигурно се отразява на локалната стопанска система.
Станислав Владимиров: Има отчаяние, няма по какъв начин. Със сигурност се отразява на локалната стопанска система, само че не в приходите на общината, което също е огромен минус за нашата община. При организирането на толкоз огромен по мащабите си фестивал общината не може да се възползва чисто стопански. Затова ви споделих, че следващата година " Сурва " ще бъде доста по-различна и това ще бъде едно от положителните ни пера в приходната ни част, която по-късно ще бъде разходвана за просвета.  Безводието и заплахата от болести в Перник анулираха фестивала Безводието и заплахата от болести в Перник анулираха фестивала "Сурва "
Опасността от разпространяване на болести поради безводието в пернишко стана причина емблематичният фестивал "Сурва " в града да бъде анулиран. Няма вода...

Той разяснява и обстановката с водната рецесия, поради която тази година " Сурва " няма да има.
Станислав Владимиров: Няма по какъв начин все неприятно да е. Ще преминем през това тестване. Основните краткосрочни и дълготрайни ограничения, които бяха набелязани, ще се осъществят в идващите месеци. Това са ремонт на двете ни пречиствателни станции, на довеждащите водопроводи, по които губим голяма част от питейната вода. Започва и ремонт на канализационната ни мрежа.
Ще се наложи да изтърпим, само че сигурно Перник ще бъде надалеч по-европейски след година-година и половина.
Най-тежките месеци ще са януари и февруари, предизвести още веднъж кметът. Заради по-ниските температури, водоизточниците понижават.
Станислав Владимиров: Притокът сега е към 100-120 литра. Оттокът сме го лимитирали да не надвишава 300 литра в секунда (това са плановете на ВиК дружеството), с цел да може да имаме вода през януари, февруари и март.
Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР