В периода юни-ноември средният размер на заявленията за потребителски кредити

...
В периода юни-ноември средният размер на заявленията за потребителски кредити
Коментари Харесай

Все повече българи над 50 г. взимат заем за ремонт, ваканция или автомобил

В интервала юни-ноември междинният размер на заявките за потребителски заеми за първи път надвишава 7 хиляди лева и доближава 7160 лв., което е растеж от 8% спрямо интервала ноември 2018 година - май 2019 година Кредитите с най-висока междинна сума са за сливане на отговорности – 9524 лв., което е растеж от 9,8% спрямо предходното полугодие. Нова наклонност е, че сходно на доста европейци в по-богатите страни българите на възраст над 50 години аплайват за заеми за ремонт на дома, покупка на нов автомобил или ваканции.

Тези три трендове демонстрират, че българите имат позитивна настройка за бъдещето си. Повишеният вкус за по-големи потребителски заеми също по този начин е знак, че хората не чакат сериозна икономическа рецесия и по тази причина са подготвени да харчат повече.

До такива заключения стига екипът на " БНП Париба Лични Финанси " въз основата на обичайния си преглед " Потребителският заем на българина ". Той се издава два пъти годишно – напролет и есента. Неговата цел е да показа информация за потребителското кредитиране в България, основана на представителна извадка от заявките за заем, получени в сдружението.

Най-често българите аплайват за потребителски заеми за ремонт на дома.

Делът на тези заеми е 35.6%, което е растеж от 8% спрямо интервала ноември 2018 г.-май 2019 година Търсенето на този финансов артикул е повлияно и от летния сезон, когато хората обичайно вършат поправки.

На втора позиция са заемите за сливане на отговорности с 28.8% от заявките. След тях се подреждат заемите за покупка на използван автомобил с 13.6% от молбите. Делът на тези заеми също демонстрира лек растеж през лятото.

Делът на топ 3 плановете е 79% от всички заявки за заеми, което съгласно компанията е явен знак, че за българите най-важно е да имат комфортен дом, да ръководят рационално бюджета си и да карат по-хубава кола.

Сред топ 10 на задачите за изтегляне на заем са и пари в брой, покупка на мебели, лекуване, автомобилни поправки, фамилни тържества и обучение.

В интервала май-ноември най-високата междинна сума на заявките за потребителски заеми е за сливане на отговорности – 9524 лв.. Това е растеж от 9.8% спрямо предходното полугодие. Ръстът на междинната сума на тези заеми потвърждава, че финансовата просвета на хората се покачва и те познават и са подготвени да употребяват финансови решения, които им пестят време и пари, проучват от компанията.

Те следят смяна в използването на заеми за сливане на отговорности. Днес хората освен консолидират заплащанията си към разнообразни финансови институции, само че също по този начин финансират и по-големи спомагателни планове. Според специалистите на компанията за заеми за сливане на отговорности аплайват не толкоз хора с финансови усложнения, колкото клиенти с високи приходи, които безпроблемно обслужват заемите си. Те се възползват от закрепените и транспарантни условия, оптималния размер от 80 хиляди лв. и интервала на погашение от 96 месеца.

Размерът на заявките за топ 5 на потребителските заеми набъбна със 7.9%

Новото издание на обзора " Потребителският заем на българина " сподели, че междинният размер на заявките за потребителски заеми нараства с 8% и доближава 7160 лв.. Това е най-високата междинна сума от началото на профилираните заеми за финансиране на огромни планове като ремонт на дома и покупка на кола. В интервала ноември 2018 г.-май 2019 година междинната сума на заявките е 6633 лв..
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР