В периода на интензивното израстване много деца се оплакват от

...
В периода на интензивното израстване много деца се оплакват от
Коментари Харесай

Детето ви расте бързо на височина? Това може да е опасно!

В интервала на интензивното израстване доста деца се оплакват от неразположение и болки в ставите. Защо става по този начин и какво може да се направи за превъзмогване на това положение? Възрастта на израстването е интервал на дейна хормонална и психоемоционална смяна, написа noviteroditeli.bg.
Наталия Конопко, претендент на медицинските науки, детски кардиолог и педиатър споделя пред letidor.ru какви особености на физическото развиване могат да окажат въздействие на здравето на детето, на кои признаци да обърнем внимание и какви ограничения са целесъобразни.

Темповете на физическо развиване и биологично съзряване зависят най-много от нашата генетична стратегия. Съотношението на растеж, тегло и гръдна обиколка е значима характерност за развиването. Има специфични способи, при които тези индикатори се съпоставят с пола и възрастта и се преценя цялостното положение. Ако всички характерности на физическото развиване са в норма, то се смята за хармонично.

Как порастват децата

Ръстът се смята за основен аршин за физическо развиване. При девойките скок в растежа се следи към 10-годишна възраст, доближава най-много към 12,5 години и продължава до 17-19 година При момчетата пикът е във възрастта сред 12 и 16 година, като максимумът е на 14,5 година и приключва към 19-20 година Да се мери растежът е много значимо, тъй като точно този параметър е главен фактор за равнищата на кръвното налягане.

При девойките на 11 години и при момчетата на 12 година увеличението на тежестта стартира да изпреварва повишаването на височина. Но, в случай че височината зависи доста от генетичните особености, то увеличението на килограмите се въздейства от фактори на външната среда и на първо място - от метода на хранене.

Показателят гръдна обиколка оказва помощ да се реши видът телосложение, степента на развиване, мускулната маса и подкожните мазнини.

Причини за безпокойствие

В интервала на бурното израстване постоянно децата се оплакват от болки в костите и ставите, които минават и след това отново се явяват. Те може да са свързани с физиологичните промени в костната тъкан и в този случай не е нужно никакво лекуване. Достатъчно е просто да се усъвършенства кръвообращението – с масаж и загряване на мястото на болката.

И това е забавно: Най-пълната и подробна ТАБЛИЦА за вярното хранене на децата от 6 месеца до 5 годинки - четете тази и още потребни вести на zdrave.to

Но от време на време под маската на проблем с израстването може да се крият положения или болести, които изискват лековит надзор.

Повод за обзор при педиатър са следните признаци:

- отичане на ставите, зачервяване на кожата над тях;

- затруднени придвижвания на ставите;

- болки в ставите в утринните часове;

- вдървеност – когато на детето е нужно време, с цел да възвърне естествената пъргавина на става или стави.

Важно е да обръщате внимание и на общото му положение: интензивност, сън, вкус, телесна температура. Ако има отклоения от нормата при тези параметри и, в случай че детето се оплаква от болки в ставите, е необходим лекарски обзор.

Зона на изключително внимание – съединителната тъкан

Освен всичко, изброено дотук, съществуват и по този начин наречените „ гранични положения “, които не са патологични процеси, само че би трябвало да са в норма. Става въпрос за нарушавания на развиването на съединителната тъкан, съставляваща основата на всички органи и тъкани и на първо място – костната и мускулната. Патология на съединителната тъкан, при която се намалява нейната мощ, се назовава дисплазия, което на гръцки значи „ нарушаване в образуването “. За последните десетилетия подобен проблем се следи все по-често: преди години се срещаше у 26% от децата, а през днешния ден – при 80%.

Слабата физическа интензивност или нейната липса водят до намаляване на мускулите, нарушаванията на обменните процеси в съединителната тъкан прогресират и това е изключително рисково в интервал на бърз напредък по време на юношеството.

За да работят добре всички органи и системи е нужна оптимална мускулна маса. Само съществуването на хармонично развити мускули ще образува вярна стойка, а надлежно и вярно разположение и действие и на вътрешните органи.

Какво да вършиме

Учени удостоверяват, че най-силните мускули в човешкия организъм са дъвкателните и това е по този начин, тъй като ги упражняваме ежедневно - по няколко пъти дневно, до момента в който получаваме наслаждение от храната.

Родителите би трябвало да се постараят да научат своето дете да получава такова наслаждение и от физическите извършения. И това би трябвало да стартира доста преди юношеството, безусловно от люлката.

Важно е да помните, че всички физически интензивности включват два съществени съставния елемент – неподвижен и динамичен. Статичните извършения упражняват тялото да прави тежки натоварвания за малко време, а динамичните – дребни натоварвания, само че в дълготраен проект.

За формиращия се млад организъм са потребни точно динамичните извършения. Класика в тази област е леката атлетика, също по този начин каране на ски, на кънки, гребане. На процедура постоянно става по този начин, че тромавият, висок и слаб, неумел младеж, който води слабоподвижен метод на живот, желае да тренира своите мускули във фитнеса. За страдание, от такива извършения може да има единствено щета, тъй като те са най-вече статични, както и тежката атлетика и боксът.

Всяко заболяване стартира не изведнъж, първоначално има сигнали - някои признаци или признаци, които обаче не всеки път насочват вниманието непосредствено към него. Ако родителите се обръщат към доктор точно в този интервал, когато детето пораства интензивно, могат да избегнат доста проблеми в бъдеще, по тази причина е нужно постоянно да се преглежда при педиатър – веднъж-два пъти годишно. И в случай че детето се вслуша в препоръките на лекаря, те ще му оказват помощ да стане здрав и сполучлив човек.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР