В периода между 28 юли и 21 август тази година

...
В периода между 28 юли и 21 август тази година
Коментари Харесай

Спреният ТЕЦ на Ковачки изгорил 17 000 тона боклук

В интервала сред 28 юли и 21 август тази година Топлоелектрическа централа " Брикел " пробно е изгорил 17 000 тона RDF (неопасни битови отпадъци) и съвсем двойно количество плява, примесени с въглища. Операцията е осъществена с позволение на способените органи.
Това разгласи изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа " Брикел " Янилин Павлов на среща с жители на Гълъбово, недоволни от обстоятелството, че с работата си централата замърсява въздуха в миньорския град. Сред присъстващите имаше и представители на екологичните организации " Грийнпийс " и " Земя вечно ", които упрекнаха частното сдружение, че изгаря импортирани от чужбина боклуци с неразбираем генезис, предава в. " 24 часа ".
Предприятието, дружно с  " Топлофикация – Перник ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Топлофикация – Сливен ", е благосъстоятелност на известния енергиен предприемач Христо Ковачки. Срещу всичките текат инспекции от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), разпоредени персонално от основния прокурор Сотир Цацаров.
Два от парогенераторите на пернишкия Топлоелектрическа централа " Република " (част от " Топлофикация – Перник " ) вече бяха спрени принудително именно заради изгаряне на биомаса. Днес съдът анулира решението за прекъсването им, издадено от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник.
Експериментът в " Брикел " е осъществен за търсене на различно на въглищата гориво, само че към този момент не е ясно дали е сполучлив. В хода на работата станало ясно, че не може да се откри тъкмо съставът на излъчванията от комините на ТЕЦ-а, защото наличната инсталация не мери описните диоксини, които вероятно се отделят при горенето на боклуци. С другите индикатори нямало проблеми.
Жителите на Гълъбово обаче напоследък всеобщо се оплакват, че въздухът, който дишат, е замърсен, дразнел гърлата и миришел на сяра. Наричат го екперимент със здравето на хората и са подготвени даже да изискат поради него оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
От " Брикел " по лично предпочитание прекратили този опит, въпреки да имали позволение за по-дълго време. От ТЕЦ-а дават обещание да купят инсталация, която мери и диоксини, и да я инсталират в центъра на Гълъбово, където всички да наблюдават положението на въздуха. Което подсказва желанията им и отсега нататък да продължат да горят боклуци.
Засега обаче Топлоелектрическа централа " Брикел " е спрян наложително от Регионална инспекция за опазване на околната среда в Стара Загора на 9 септември т.г. тъкмо с аргумента, че там употребявали непозволено гориво, а при инспекция на 3 септември върху една от лентите, която води въглищата към котела за изгаряне, била открита биомаса.
Централата има период до 25 септември да в профил установените нередности, в това число и да отстрани от площадките си сламата и битовите боклуци. В непосредственост до " Брикел ", само че на площадки, отдадени чартърен на друга компания, са складирани 7000 тона балирана плява и 3500 тона неопасни битови боклуци, за които се твърди, че са докарани от чужбина. Не е ясно дали те ще бъдат отстранени от там.
От друга страна, бъдещето на Топлоелектрическа централа " Брикел " не е безразлично на Гълъбово, защото от работещите там към 1400 души най-малко 800 са от общината. Освен това централата обезпечава на обществените, болничните и административните здания в града, както и на голям брой частни клиенти, на ниска цена парно отопление, нейни са и тръбите на парното. Данъците от ТЕЦ-а образуват основна част от общинския бюджет.
В същото време община Гълъбово търси метод по какъв начин да реши проблемите със личните си боклуци. Сега ги кара в районното хранилище край старозагорското село Ракитница, което се оказва скъпо наслаждение, защото е надалеч.
Кметът на общината Николай Тонев удостовери, че е поръчал на италиански специалисти да приготвят предпроектно изследване за построяването в региона на съвременен цех за преправка на неопасни битови боклуци. Той би коствал към 180 млн. евро, само че претенденти да влагат от чужбина имало. В него първоначално можело да се преработват към 100 000 тона отпадък.
" Запознах се с опита на Неапол и Милано, където има такива фабрики. Това е бъдещето, тъй като загробването на отпадъците е към този момент отминал стадий. В бъдещия цех ще могат да се преработват отпадъците и от прилежащи общини, а за какво не и от импорт, в случай че всичко дава отговор на екозаконодателството ни ", сподели още Николай Тонев, който не е оповестил публично дали ще се кандидатира за пети следващ кметски мандат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР