В периода 9 -13 декември ще се проведат безплатни прегледи

...
В периода 9 -13 декември ще се проведат безплатни прегледи
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза до 13 декември в цялата страна

В интервала 9 -13 декември ще се проведат безвъзмездни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулоза в регионалните градове на страната. За 2019 година това е четвъртата акцията „ Седмица на отворените порти ”, която се реализира в осъществяване на Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата в Република България.


През годините проявата е потвърдила своята успеваемост за повишение публичната осведоменост във връзка с болестта и за даване на безвъзмезден достъп до медицински услуги.

По време на извършени акции през месеците март, юни и септември 2019 година общо интервюирани за туберкулоза са 6 793 лица, а на 4 654 в риск от туберкулоза са осъществени медицински прегледи и спомагателни проучвания. Открити са 69 лица с туберкулоза и 185 лица с латентна туберкулозна зараза. На всички се ползва гратис лекуване и химиопрофилактика. Най-много лица са минали в СБАЛПФЗ „ Д-р Димитър Граматиков - Русе “, „ СБАЛПФЗ - Пазарджик “, УМБАЛ „ Свети Георги “, МБАЛ „ Д-р Иван Селимински ” - Сливен, „ СБАЛПФЗ - Бургас “, „ СБАЛББ - Габрово “ и „ СБАЛПФЗ - Враца “.

По време на извършените за интервала 2009 година - септември 2019 година акции „ Седмица на отворени порти ” интервюираните за туберкулоза са 121 523 лица. Диагностицираните и ориентирани за лекуване от туберкулоза са 1 311 лица. Други 4 643 лица са открити с латентна туберкулозна зараза и са обхванати с химиопрофилактика.

По време на „ Седмицата на отворените порти “ на всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На лицата, които са в риск, се организират спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

През годините акцията се е потвърдила като добър прийом както за разкриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, по този начин и за ефикасна предварителна защита на туберкулозата в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР