В периода 2016 - 2018 г. са регистрирани 100 случая

...
В периода 2016 - 2018 г. са регистрирани 100 случая
Коментари Харесай

Обясняват в гетата как функционира здравната помощ

В интервала 2016 - 2018 година са регистрирани 100 случая на експанзия над медицински екипи в Спешна помощ в цялата страна.

Данните показа ръководителят на Управителния съвет на Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева при старта на Националната акция за предварителна защита на експанзията против медицински експерти под надпис " Призвани сме да лекуваме, а не да водиме война ".

През 2015 година случаите на принуждение в Спешна помощ са били - 47, през 2016 - 28 и през 2017 единствено за първите шест месеца на годината - 26.

По данни на прокуратурата през 2013 година са формирани 7 досъдебни производства и са наказани шестима, от които двама с ефикасни присъди.

През 2015 година досъдебните производства са пет, а наказаните са четирима с една ефикасна присъда. За идващите две години са формирани шест досъдебни производства за нахлуване над медици, наказани са петима души с нито една ефикасна присъда.

" Случаите на принуждение са доста повече, тъй като по-голяма част от лекарите не рапортуват за експанзията против тях ", уточни Василева.

Тя приканва цялото общество да се замисли над казуса. Една административна санкция от 1 000 лева не взема решение казуса, по тази причина и от асоциацията считат, че недобросъвестните хора би трябвало да поставят общественополезен труд. От БАПЗГ желаят да влязат и в ромките общоности, с цел да им обяснят системата на опазване на здравето, тъй като те нямат просветеност по тези проблеми.

Не може единствено обществото да изисква от нас, то би трябвало да се погрижи за медиците, прикани ръководителят на БАПЗГ.

Василева припмони, че с Българския лекарски съюз през 2017 година са създали една анкета за аргументите, които пораждат агресивното държание на хората и условията на жителите към лекарите.

Призивът на Българската асоциация на експертите по здравни грижи е ориентиран към ръководителя на Комисията по опазване на здравето Даниела Дариткова, основния прокурор Сотир Цацаров, здравния министър Кирил Ананиев, силовия министър Младен Маринов и други.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР