В периода 2013-2018 г. Главна инспекция по труда е проверявала

...
В периода 2013-2018 г. Главна инспекция по труда е проверявала
Коментари Харесай

Инспекцията по труда за проверките и работата в чужбина и как да не ни излъжат

В интервала 2013-2018 година Главна ревизия по труда е проверявала 24 пъти седем свързани компании, които са станали обект на журналистическо следствие в Белгия поради потребление на нерегламентирани практики при обезпечаването на работа. Част от тях са по претенции на Белгийската федерална социална работа по въпросите на заетостта, труда и обществения разговор, постъпили посредством поръчка през Информационната система на вътрешния пазар (IMI). Други са по сигнали на пострадали и инспекции за осъществяване на дадени наставления за премахване на нарушавания. Контролните органи от Кралство Белгия са поискали 9 пъти друга информация за някои от сдруженията, която им е била предоставяна навреме от Инспекцията по труда.

При инспекциите в седемте компании през годините са установени нарушавания, свързани с нерегламентираното командироване на служащи и чиновници в границите на даване на услуги, като възнаграждение на хонорари под минималното за приемащата страна, нерегламентирани удръжки, незаплащане с нарастване на положен труд на публични празници, работен ден, по-дълъг от законоустановения за Белгия, лицата са изпращани без авансово да бъдат осведомени за минималните условия на труд и други За всяко открито нарушаване са предприемани насилствени административни ограничения, а за някои е търсена и административнонаказателна отговорност.

В резултат на подхванатите от ИА ГИТ ограничения, както и поради промененото законодателство, работодателят е показал документи, от които е видно, че е прекратено удържането на суми за храна и нощувки. На някои служащи, за които е открито, че не са им изплатени компенсации за необработен отпуск и хонорари за работа на публични празници, същите са изплатени. Командированите лица към този момент се осведомят авансово за изискванията на труд в приемащата страна и други

Веднага след изявленията в белгийската преса от края на май, съгласно които през разнообразни български компании, ръководени от едни и същи лица, в Кралство Белгия се командироват в прорез със закона служащи за обезпечаване на грижа на възрастни хора в домовете им, е стартирана нова инспекция в упоменатите сдружения. Към момента инспекцията продължава. По самодейност на Инспекцията по труда инспекцията се прави взаимно с Национална агенция за приходите.

ИА ГИТ употребява мотива да подсети на търсещите работа лица в чужбина, че е сигурен сигнал за машинация, когато лицата, осигуряващи работа, заобикалят персонална среща или среща в офис, държат връзката да е единствено онлайн. Изискват суми за разнообразни такси и услуги и не издават документи за тях. При командироване сигнал за машинация е, когато командироващото дружество не развива идентична активност в България, а незабавно след сключването на контракта командирова лицето в чужбина.

Търсещите работа лица не би трябвало също да подписват документи на език, който не схващат или с чието наличие не са съгласни, защото по-късно правата им не могат да бъдат предпазени. Независимо от метода на изпращане, те би трябвало да бъдат авансово осведомени от работодателя с минималните условия на труд и възнаграждение в приемащата страна, за дните на публични празници и други Трябва да имат подписан трудов контракт, а при командироване - в допълнение съглашение към контракта, в които да са разказани всички условия, при които ще работи лицето. Договорът, както и съглашението, би трябвало да бъдат на език, който търсещият работа схваща. Най-често се употребяват двуезичните документи. При нужда е значимо наетото лице да може да показа информация за този, който го изпраща, както и за работодателя и обекта на надзор в приемащата страна. Често наетите не знаят къде тъкмо и при кого работят, заради което при сигнал ИА ГИТ не може да уведоми локалните контролни органи, с цел да извършат инспекция.

Предприятията, които обезпечават краткотрайна работа, и компаниите медиатори подлежат на регистрация в Агенцията по заетостта, на уеб страницата на която могат да се видят компаниите с настояща регистрация, както и тези с отнета такава.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР