В периода 16-21 май беше проведено социологическо проучване от Изследователски

...
В периода 16-21 май беше проведено социологическо проучване от Изследователски
Коментари Харесай

Първо в БЛИЦ: Това ли ще са окончателните резултати от Евроизборите?!

В интервала 16-21 май беше извършено социологическо изследване от Изследователски център „ Спектър “, извършено в интервала 16-21 май 2019 година с началник Петко Петков, лекар по социология, за вписване на настройките в последната седмица на формалната предизборна акция за идния избор за членове на Европейския парламент.

Проучването е по поръчка на Института за съвременна политика.

ЕДНА ЧЕТВЪРТ съдебна експертиза КОЛЕБАЯТ ДАЛИ И ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТ

Данните сочат, че броени дни преди изборите на 26 май към момента една четвърт от гласоподавателите се двоумят дали и за кого да гласоподават. 41 % пък твърдо заявяват, че няма да отидат до урните за идния евровот. Делът на деклариралите безапелационна настройка за гласоподаване е 34%.

ГЕРБ ПОВЕЖДА. ОСВЕН СИГУРНИТЕ ТРИ, ОЩЕ ЧЕТИРИ ФОРМАЦИИ съдебна експертиза БОРЯТ ЗА МАНДАТ

Сравнително високият дял на колебаещите затруднява безапелационните прогнози за изхода от главните незнайни, а те са: дуелът ГЕРБ против Българска социалистическа партия и кои политически сили, отвън трите сигурни (ГЕРБ, Българска социалистическа партия, ДПС), ще завоюват посланичество в Европейския парламент. Поради това, екипът на Изследователски център „ Спектър “ показва освен моментната „ фотография “ на настроенията на гласоподавателите, записана към 21 май, а и догадка за вероятните придвижвания в резултатите на обособените политически сили според от изборната интензивност и евентуалния избор на колебаещи се гласоподаватели (в графиката са посочени в скоби).

Основни заключения:

Изходът от дуела ГЕРБ-БСП ще зависи в огромна степен от способността за организационна готовност в изборния ден.
Сигурните три:

- ГЕРБ на финалната права на акцията се стабилизира след свадите във властта и стартира да възстановява поддръжката на част от разколебаната си външна страна. Фактор в това отношение е и персоналното ангажиране на водача на ГЕРБ Бойко Борисов в акцията на терен. Неговото мощно медийно наличие в последните дни вдъхва убеденост и стимулира последователите му.

- Българска социалистическа партия остава затворена най-вече в своя корав електорат, не съумява да завоюва доверието на свободните гласоподаватели от политическия център и да сътвори "вълна " от вида "всички против ръководещите ", каквито бяха упованията преди началото на акцията. Партията не съумява да вкара в отбранителна позиция съперниците си от ГЕРБ, от което биха могли да дойдат спомагателни гласове за партията на Корнелия Нинова.

- Движение за права и свободи - мобилизацията на Движение за права и свободи върви във възходяща линия. Предвид мощната организационно-политическа машина на придвижването, най-вероятно те ще реализиран и спомагателна готовност на своите последователи в изборния ден, което ще им разреши да получат двуцифрен краен резултат. Затвърждава се усещането, че европейските избори са изключително мотивиращи за тази партия.

Още четири се борят за европейски мандат:

- Най-високи са възможностите в патриотично-националистическия бранш, където във възходяща линия се показват две обединения: "Патриоти за Валери Симеонов " и ВМРО-БНД. Двете обединения ще се борят до последно за гласовете на по-широк кръг от гласоподаватели.

- Следващи по степен на възможност са "Демократична България " и Коалиция за България. Към момента листата водена от Радан Кънев не съумява да притегли повече последователи от десния политически набор. Коалиция за България печели от неспособността на Българска социалистическа партия да притегли центристки гласоподаватели. Дали една или повече от тези политически обединения ще преодолее изборната преграда зависи на първо място от вота на гласоподавателите, които към днешна дата се двоумят. Шансове за по-добро показване в идните европейски избори имат също "Воля " и "Атака ".

В последните дни от предизборната конкуренция, главните фактори които могат да наклонят везните в една или друга посока са:

- Поведението на колебаещите се - дали ще бъдат уверени да гласоподават и коя политическа мощ ще поддържат.

- Вариант за огромен скандал от вида „ Костинброд “ също би оказал въздействие на крайния избирателен резултат изключително при подобен висок % на колебаещи се да гласоподават.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР