В павликенското село Горна Липница над 30 деца от 4

...
В павликенското село Горна Липница над 30 деца от 4
Коментари Харесай

Деца пресъздадоха битката между четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска в местността Дядопановата кория


В павликенското село Горна Липница над 30 деца от 4 до 19-годишна възраст се върнаха 150 години обратно и пресъздадоха борбата сред четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската армия в местността Дядопановата кория. Възстановката беше част от арт резиденцията „ Старото учебно заведение “, която се организира в селото. „ Децата ни дадоха урок по българщина “, споделиха просълзените им баби.
Караджата е с мундир и панталон от бяло сукно, а Хаджи Димитър – с униформа от сиво брашовско сукно, а на калпаците – лъвче с перо. Вечерта на 6 против 7 юли минават Дунава при село Вардим. Забелязана от турски патрул, четата се насочва към Балкана. Още същия ден четата е застигната от турска потеря и е принудена да заеме позиции в лозята на село Караисен. Четниците отблъскват всички офанзиви. Походът продължава цяла нощ без отдих и на зазоряване се скриват за отмора в Дядопановата кория. 

Под дебелата орехова сянка в остарялото учебно заведение в село Горна Липница се стекоха мало и огромно, с цел да се върнат 150 години обратно и да видят по какъв начин деца и внуци пресъздават славната борба под управлението на Пламен Петров:

" От в този момент ви дисциплинирам да обичат родината, да си търсят корена и да поддържат нашите обичаи и история. Носиите са извадени от раклите на баба и дядо от Горна Липница. Всяка една къща се пазят такива носии, без значение за дребни за огромни, в днешно време ги има. Защо е значимо – с цел да пазят, с цел да не престават. Нас след 30, след 50 години няма да ни има, а възприятието ще е необикновено, допускам, когато те са на 200-годишнината от честването на този празник те ще бъдат към този момент зрели хора и уповавам се да покажат това и на децата си, и на внуците си, и да не престават по-нататък. "

Чувството за историзъм и отговорност се възпитават у децата постепенно и методично и това е една от задачите на съпътстващите събития в арт резиденция „ Старото учебно заведение “ в Горна Липница, показа уредникът Димитър Палов:

" Ние всяка година се опитваме по някакъв метод да им описваме елементи от историята, елементи от вярванията, от легендите. Говорили сме за траките, говорили сме за прабългарите, говорили сме за всевъзможни вярвания. Стигнахме, по този начин или другояче, до възстановката. Хубавото е, че децата влязоха в целия спектакъл, като се изключи че изучиха самата борба, четоха исторически извори, влязоха във всяка една роля и живеят с нея. "  

От 4 до 19-годинишни деца и младежи от цялата страна се включиха във възстановката на победоносната борба сред четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с десетократно по-многочислената турската потеря, случила се в местността Дядопановата кория край Горна Липница.

Валентин Георгиев Ангелов, на 14. Било е тежка война, 127 българи против 3127 турци, всички са били живи от самата армия на българите. Много героична борба.

" Аз съм Християн Долчинков, на 12 години съм, играя турчин във възстановката. Да се пресъздаде историята и хората да знаят какво е станало. Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа постоянно е успявала да отблъсне, тъй като турците са стреляли на пресечен огън, до момента в който българите  са стреляли тъкмо и квалифицирано. Това е привилегия, да кажем, че все едно мога да се върна във времето, историческо е, чувстваш се някак си на по-високо равнище. "

" Казвам се Таня Тодорова, на 19 години съм. Просто желаех да видя себе си в носия, това ми е фантазия. Както и за историята, одобрявам българската история и желаех да видя възстановката на Дядопановата кория. Чувството е превъзходно. "

Ивайло Станиславов Георгиев, на 13 години, извършвам ролята на Иван Попхристов, знаменосец. От знаменосеца зависят доста неща като достойнството. Ако знамето бъде изпуснато на земята, това е загуба на борбата. Това е историята на България и е хубаво да бъде непокътната. Затова вършим това нещо, с цел да може да се предава по поколенията. Има го желанието да се пазим българската история.

Катерина Иванова Крумова, на 17 години:

" Моята роля е да съм жътварка. За мен е наслаждение, доста се гордея, че вземам участие в това зрелище. Чувствам се горда, че съм облечена в тази носия. "

Кристофър Кръстев, 18 години, играя Хаджи Димитър:

" Моите баба и дядо са от това село и всяка година наложително си пристигам за арт резиденцията. Аз съм воевода, сърце и вола, и всеотдайност, и обич към родината. Един човек, стига да има желанието, постоянно е подготвен, няма значение от възрастта, той би жертвал безусловно всичко за родината. "

С възстановката децата дадоха урок по родолюбие и българщина на родителите си и всичко посетители, пристигнали в двора на остарялото учебно заведение в Горна Липница.

" Много вълнуващо, може би, тъй като са наши деца, и това ни въодушевява.

Настръхнах от самото начало, чест прави на уредника за тези старания, труд и воля. Хвала на такива хора.

По този метод се възражда българското, резервира се сред децата и просто ми се плаче като ги виждам, от наслада.

Едно време е било доста мъчно, хората са плакали, плакали. Сега има огромно бъдеще в нашите деца, огромно. "

Репортаж от Горна Липница на Здравка Маслянкова можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР