В пъти по-високи данъци за вили, къщи и ваканционни имоти

...
В пъти по-високи данъци за вили, къщи и ваканционни имоти
Коментари Харесай

Данъкът за вили и ваканционни имоти може да скочи в пъти

В пъти по-високи налози за вили, къщи и ваканционни парцели в курортите оферират депутати от съдружния сътрудник в ръководството " Обединени патриоти ". Според импортиран от тях законопроект за смяна в Закона за локалните налози и такси за такива жилища, които не са съществени за притежателите си, данъчната ставка би трябвало да е не промили (на хиляда), а проценти (на сто) от данъчната оценка.

Мотивите на депутатите са, че парцелите в курортите постоянно действително се употребяват като места за настаняване на туристи, само че това не се заявява и не се заплащат съответните налози. Дори и да не се дават чартърен, отседналите в тях притежатели, техни родственици или другари употребяват курортните запаси, които трябвало да се поддържат от съответната община. За задачата локалните управляващи имали потребност от средства. Според вносителите годишните доходи от този налог щели да са към 200 млн. лв..

Според предлагането на патриотите по-високите налози би трябвало да важат за парцели в курортите, които не са декларирани като туристически, само че в тях се настаняват гратис родственици или другари на притежателите. На процедура сходен парцел може и да е фамилната вила или пък втори апартамент във Варна, Бургас или друго несъмнено за курорт обитаемо място, който не е заявен за отдаване чартърен.

В законопроекта се планува за ваканционните жилища в националните планински и морски курорти да се заплаща налог сред 0.5 и 0.7 на 100 от данъчната оценка. Общинските препоръки по места ще би трябвало да дефинират точната ставка. За съпоставяне сега за такива парцели се заплаща така наречен налог " здания ", който може да е в границите от 0.1 до 4.5 на хиляда от данъчната оценка.

В решение на Министерския съвет са избрани към 20 морски курорта с национално значение. Сред тях са Албена, Ахтопол, Балчик, Варна, Бургас, Приморско, Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Созопол, Царево, Златни пясъци.

Националните планински курорти са 5 - Боровец, Пампорово, село Говедарци, Котел и Юндола. В тях не влиза Банско, който се явява курорт от локално значение. За местата за отмора с подобен статут от " Обединените патриоти " плануват по-ниска ставка - от 0.2 до 0.4 на 100 от данъчната оценка.

Същата ще важи и за общини като Берковица, Меричлери, Брацигово, Пещера или Якоруда, които също са в листата с курорти от локално значение. От морските курорти включително влизат Св. Влас, Лозенец, Крапец, Синеморец, Шабла, Шкорпиловци и други.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР