В пъти по-висок е рискът за живота на страдащите от

...
В пъти по-висок е рискът за живота на страдащите от
Коментари Харесай

Лекари към диабетиците: Не бързайте да тръгвате на работа

В пъти по-висок е рискът за живота на страдащите от захарна болест от COVID-19

Една трета от пациентите, умряли от ковид във Англия, са диабетици. Това разгласи Националната здравна работа на Англия (NHS), проучила случаите на 7500 жертви на вируса в страната.

Причината е, че диабетът отслабва имунната система и прави пациента по-уязвим от COVID-19, оповестяват лекарите. “Тази болест сгъстява кръвта и забавя кръвообращението. Високите равнища на захар в кръвта я вършат като петмез и имунните кафези по-трудно стигат до вируса. Така, щом диабетик се болести с него,

имунитетът му

по-бавно реагира

на болестта

и прави битката му с нея незадоволително ефикасна ”, изяснява доктор Хаджира Дамба-Милър, ендокринолог от Харвард. Тя прибавя, че диабетиците не са по-предразположени да пипнат вируса от останалите, само че в случай че се разболеят, имат по-малък късмет да се възстановят. “Организмът им не работи, както би трябвало. Имунните кафези от години са наситени със захар и не действат вярно, появяват се затруднения ”, споделя доктор Дамба-Милър.

При това страдащите от диабет имат и други здравни проблеми – затлъстяване, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, което покачва риска от гибел на инфектираните с ковид. Често се спекулира, че болният не е починал от, а с ковид, а повода за гибелта е друга. Но не се натъртва на обстоятелството, че точно COVID-19 е провокирал тази причина и по този начин е скъсил живота на пациента.

Вирусната зараза

провокира

възпаления и

вътрешни отоци

при хора с диабет, което способства за появяването на тежки затруднения у прихваналите ковид, написа в. “Дейли мейл ”. Това е открито и при други епидемии, предизвикващи вирусни пневмонии. Но в ранните стадии на сегашната пандемия английските откриватели откриха удвояване на смъртните случаи измежду диабетиците. Затова те предлагат такива хора да съблюдават строга отдалеченост и хигиена, да управляват равнището на кръвната си захар, да отслабнат, да се отдръпват от рискови работни места като здравна работа на първа линия. 
Проучване на NHS и лондонския Импириал колидж проучва равнището на смъртност на пациенти с COVID-19 при другите типове диабет. Изводът: при този от вид 1, който е генетичен и се развива в млада възраст, рискът инфектирания с ковид пациент да почине е 3,5 пъти по-висок от този при хора без диабет. Този риск е два пъти по-висок при захарна болест вид 2, която най-често се появява след 40-годишна възраст под въздействие на рискови фактори като затлъстяване, обездвижване, стрес, невъздържание с лекарства.

9 от 10 пациенти с диабет страдат точно от този вид 2. Повечето от тях са затлъстели и това в допълнение усилва заплахата коронавирусът да ги убие, установяват лекарите. Особено уязвими са тези с показател на телесна маса над 40.

Възрастта играе голяма роля за смъртността на диабетици с ковид. Рискът за хора под 40 години е доста по-нисък, в сравнение с за по-възрастните и изключително за престарелите. По-младите жертви са основно диабетиците с вид 1, при които заболяването се демонстрира от ранни години.

Заради тази тревожна за диабетиците обстановка Националната здравна работа на Англия направи интернет уеб сайтове за поддръжка, съвещания и препоръки по какъв начин да се грижат за себе си в пандемията. Специална “червена линия ” е основана за тези на инсулиново лекуване. Дават им се спомагателни указания

строго да съблюдават

обществената отдалеченост

и да не работят на първа линия в битката с вируса.

През последните години броят на диабетиците в света набъбна до съвсем половин милиард, оповестява Световната здравна организация. Жителите на Черна Африка, Карибите и Южна Азия са по-предразположени към насърчаване на диабет и надлежно по-заплашени със гибел при заразяване с COVID-19.

Освен белите дробове вирусът постоянно нападна сърцето. При някои заболели с увеличена дясна сърдечна камера заплахата от гибел е 4 пъти по-висока от тази при хора без такова затруднение, оповестяват лекари от болничното заведение “Маунт Синай ” в Ню Йорк. Те нямат изрично пояснение за какво хипертрофията на тази камера, която изпомпва бедна на О2 кръв към белите дробове, по-често води до гибел. Но оповестяват, че 41 % от техните заболели с ковид, които имат разширена дясна сърдечна камера, умират, до момента в който при хората без този синдром процентът е 11.

Британски специалисти предизвестяват, че пациенти с сходни заболявания - изключително диабетиците и най-възрастните - са изключително уязвими пред COVID-19 и би трябвало да вземат специфични ограничения за отбрана. Във Англия подобен е всеки един на 5 души, или над 8 млн. Учени от Кеймбридж се притесняват, че без специфична отбрана на най-уязвимите вирусът може да убие 73 000 души за една година. На тях те предлагат

да заобикалят

публичния

превоз и места

със скупчване на хора,

да не бързат да потеглят на работа след охлабването на ограниченията.

В още по-черен сюжет експертите вещаят 590 000 смъртни случая при 80% инфектирано население за 1 година, в случай че управляващите не вземат съответни ограничения. 80-90 % от тях биха били хора с болно сърце, захарен диабет и в напреднала възраст.

И в този момент здравната статистика регистрира 40 000 умряли от ковид във Англия – най-големия брой жертви в европейска страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР