В пъти по-ниски цени от тези по реализирана обществена поръчка

...
В пъти по-ниски цени от тези по реализирана обществена поръчка
Коментари Харесай

Спаси София: Стойността на ремонта на Северния парк е завишена многократно

В пъти по-ниски цени от тези по осъществена социална поръчка за спортни и детски уреди в Северния парк са открили от неправителствената организация „ Спаси София “ и ще сезират проверяващите органи.
„ Установихме във всички детайли, които проверихме отклонения в размер сред два и четири пъти от насрещни предложения от същите производители, които получихме “, заяви претендентът за столичен кмет от „ Спаси София “ Борис Бонев. Излиза, че цената е паднала 4 пъти за две години и половина, а би трябвало да е противоположното поради инфлацията, акцентира адв. Светлозар Алексиев от „ Спаси София “ на конференция в парка.
Членовете на неправителствената организация обаче безусловно бяха нападнати от бранители на новите придобивки . „ Не считам, че хората са отговорни, мисля, че са подведени, тъй като още не са чули какво сме разкрили като нарушавания при ремонта на този парки “, означи Бонев. Той заяви, става въпрос за обемна поръчка за парково съоръжение със съществени отклонения в цените.

Монтирани са люлки с планирана стойност над 4 хиляди лв. за всяка, а по поискана от „ Спаси София “ оферта за съответния вид люлка цената е 4 пъти по-ниска цена – 1000 лв..
„ Установихме, че инсталираните в парка люлки са от различен модел от различен производител, които не са упоменати в контракта за публичната поръчка и костват по към 2000 лв. всяка “, конкретизира Светлозар Алексиев от „ Спаси София “. Той уточни още, че екипът на „ Спаси София “ са открили и на конфигурирани уреди в кучешка градинка в парка.
„ Най-впечатляващия за нас детайл в публичната поръчка е с название „ комплект греди “ и съставлява две тръби, забити в земята, от горната страна облицовани с шперплат и за него са платени 3025 лв.. Според нас това коства в пъти по-малко и всеки различен детайл. Има тунел за кучета, който коства към 1600 лева по публичната поръчка, само че видяхме в Интернет, че сходни уреди са с цени 500 -700 лв. най-много “, уточни още Алексиев.
„ Най-притеснителното е, продължи той - че публичната поръчка е на регион Надежда с планирана стойност 348 000 лв. и компанията, спечелила поръчката, е дала с 3% по-ниска цена, а ние намираме с два – три и четири пъти по-ниски цени на детайлите “. Според него това значи, че в регион „ Надежда “ изкуствено са дали високи цени и в следствие са получили близка до прогнозната цена оферта. „ Това по никакъв метод това не е стимулиране на конкуренцията. Ако бяха създали изследване какъв брой коства една люлка, нямаше да дадат толкоз висока цена в прогнозната стойност “, разяснява Светлозар Алексиев.

С възгласи „ неистина “ и упреци, че представителите на „ Спаси София “ идвали за първи път в парка едвам в този момент преди изборите, група жители неведнъж прекъсваха изказванията на Бонев и Алексиев. Недоволството съгласно Бонев е показателно, че хората откакто в продължение на доста години не са имали качествени поправки, които да облагородят градската среда, са станали доста чувствителни във връзка с случаите, когато нещо се ремонтира и са склонни да се задоволят и с нещо което не е с задоволително високо качество, единствено и единствено да го има.
„ За мен е доста притеснително, че даже от детски люлки някои хора си разрешават да надписват “, разяснява случая Бонев и напомни, че по следствие на „ Спаси София “ някогашният зам.- кмет по превоза подаде оставка и сега е обвинен за нарушавания за близо 1 милион лв.. „ Ще бъдем безкомпромисни против разхищения на публични средства и вкарване на пари в схеми, тъй като бенефициера на тази корупция можем да го допускаме, само че тези които са ощетени са всички жители на София, тъй като това са нашите пари “, акцентира претендентът за столичен градоначалник. Той е безапелационен, че при публичните поръчки би трябвало да има доста по-сериозен надзор , да има доста по-ясни задачи и бистрота на процедурите. Всички документи съгласно него би трябвало да се разгласяват в машинно четим тип, а не сканирани копия и би трябвало да се търси не някой съответен реализатор на поръчката, а най-хубавият реализатор на тази поръчка.

„ Момченце, за какво не спасихте София преди 76 години? “, възрази дядо Боре от квартал „ Свобода “, пристигнал с бастун да се опълчи. Майка на две деца, израснали в Северния парк отбрани придобивките, наблягайки, че паркът в никакъв случай не е имал толкоз привлекателен тип, а представител на регион “Надежда “ – инж. Георги Александров, шеф от отдел „ Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология “ опита да отбрани атакуваната социална поръчка.

По думите му в тази ситуация имало две предложения и спечелила тази с по-ниската цена. За някои от детските уреди в действителност може да има по-висока цена, само че за други е по-ниска “, акцентира той и посочи, че по поръчката гаранцията на оборудванията била 5 години, а на обособените детски уреди – 3 години и изясни по-високите цени с възможната нужда компанията да поеме ремонт в гаранционния период.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР