В първото тримесечие на 2022 г. годишният ръст на икономиката

...
В първото тримесечие на 2022 г. годишният ръст на икономиката
Коментари Харесай

Към март годишният ръст на българския БВП се забавя минимално до 4.5%

В първото тримесечие на 2022 година годишният растеж на стопанската система се забавя до 4.5%, а по отношение на предходното тримесечие покачването е с 1% Данните са по-добри от множеството прогнози, като за предходната година също са ревизирани леко нагоре Очакванията са високата инфлация и резултатите от войната да окажат по-силен резултат през идващите тримесечия
През януари-март 2022 година българската стопанска система е пораснала с 4.5% по отношение на същия интервал на 2021 година и с 1% по отношение на предходните три месеца. Това излиза наяве от оповестената през днешния ден експресна оценка на Национален статистически институт, която е най-ранен измерител на придвижването на Брутният вътрешен продукт и постоянно след това предстои на проверки.

Все отново данните все още чертаят по-оптимистична картина от множеството предварителни упования за резултатите от войната и. Например оповестената през вчерашния ден предвиждаше за първото тримесечие за България годишен напредък от 3.1%, а на тримесечна база - едвам 0.2%.

Въпреки надхвърлянето на упованията годишният растеж на страната остава под междинния за Европейския съюз, регистриран от Евростат - 5.2%. На тримесечна база българската стопанска система се показва по-добре от общото за блока - 0.4%, въпреки че и тук някои източноевропейски страни регистрират изпреварващ напредък.
Реклама Все още движена от ползване
Първоначалните данни на Национален статистически институт не дават доста разбивки и опция за разбор какво тъкмо генерира растежа. Все отново в тях прави усещане, че крайното ползване продължава да е значителен фактор с повишаване от 6.6% по отношение на първото тримесечие на 2021 година Темпът на напредък там обаче се забавя по отношение на записаните растежи от 7-8% в предходните няколко интервала. Предвид достигналата към този момент двуцифрени проценти инфлация свиването на растежа на потреблението в действително измерение е ненапълно предстоящ макар растежа на приходите и другите компенсиращи ограничения.

Любопитен миг е, че след пет следващи тримесечия на спадове и вложенията на компаниите се връщат на позитивна територия с 0.7% тримесечно повишаване. На годишна база пък спадът при бруто образуването на главен капитал, който беше достигнал равнища от -15%, се укротява до -6.1%, тъй че отрицателното му въздействие се стопява. Предвид несигурността към войната и идното стягане на паричната политика и повишаване на лихвите не е несъмнено до каква степен това раздвижване ще продължи.

Нетният експорт продължава да има нерешително въздействие върху Брутният вътрешен продукт, като индикаторът варира мощно по тримесечия поради разтърсванията на интернационалните пазари. Така да вземем за пример, откакто в края на предходната година растежът на износа изпреварваше този на износа, в този момент е противоположното.

В номинално изражение Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие е 30.4 милиарда лева, което е с към 3.4 милиарда лева, или 12.5% над равнището от 2021 година
Реклама Подобрение и за 2021 година
Друг значим миг е, че данни демонстрират и проверки нагоре за предходните тримесечния. Най-съществена смяна има в данните за октомври-декември 2021 година, при които първичните данни на Национален статистически институт посочваха 4.7% годишен напредък, до момента в който в този момент той е нараснал на 5.2%. В растежите на верижна база по тримесечия също регистрираните преди нараствания са поправени нагоре с по сред 0.2 и 0.4 процентни пункта.

Това евентуално ще докара и до проверка нагоре на растежа на Брутният вътрешен продукт за цялата 2021 година, въпреки в експресната оценка такива данни да не се дават. Досега по предварителни данни Национален статистически институт беше отчела 4.2% растеж на Брутният вътрешен продукт за цялата предходна година при 132.7 милиарда лева номинална стойност на индикатора. Евентуално завишаване на числата за 2021 година обаче ще води със себе си и механично занижаване на растежите за 2022 година

Дори и данните за първото тримесечие да останат мощни и след проверки, те надали ще съумеят да удържат растежа за цялата година по-близо до равнищата от 2021 година Вече прогнозите на всички институции са за сензитивно закъснение като множеството гравитират към равнищата 2-2.5%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Енергетика 1 Интервю 2 Коментари и разбори 3 Данъци и обезпечаване 1 Войната в Украйна 2 Пловдив 3 Икономика Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР