В първото си заседание за тази година депутатите в Народното

...
В първото си заседание за тази година депутатите в Народното
Коментари Харесай

Депутатите се скараха заради Истанбулската конвенция и еднополовите бракове

В първото си съвещание за тази година депутатите в Народното събрание се скараха поради одобряването на т.нар Истанбулска спогодба.

Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение има за цел да се изградят институционални механизми за съгласуване и мониторинг на дейностите по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

Преди дни от Вътрешна македонска революционна организация излязоха с публична позиция, в която изрично се оповестиха срещу утвърждението на документа, защото съгласно тях той налагал „ образователни стратегии за проучване на хомосексуализъм и травестизъм и основава опция за налагане на еднополовите бракове” у нас.

„ Ратификация на Истанбулската спогодба няма да докара до смяна в Конституцията или обвързване България да позволи еднополовите бракове”, безапелационна е външният министър Екатерина Захариева.

По-думите ѝ конвенцията е извънредно значима, тъй като ще се опита още от най-ранна възраст да разчупи стандартите за мъжете и дамите.

„ Целта ѝ е от най-ранна възраст да се възпитаваме в приемливост и ценене на равенството на половете – нещо, което е и главен принцип в нашата Конституция”, разяснява още Захариева.

По думите ѝ конвенцията е изключително значима и за мъжете, защото тя пази от всевъзможни форми на домашно принуждение.

„ Това, което обсъдихме с сътрудниците от Патриотичния фронт е, в случай че би трябвало Истанбулската спогодба да се придружи с обяснителна декларация, която ясно да споделя, че тя не води до смяна в Конституцията”, разясни още Захариева.

Един от водачите на Обединените патриоти Валери Симеонов разясни, че осем министри са дали своят вот срещу Истанбулската спогодба, само че призна, че след разискването „ няма заплаха у нас да бъде приет третия пол”.

Т. нар. Истанбулска спогодба обгръща необятен набор от ограничения – от събиране на информация и повишение на осведомеността на обществото по този проблем, през даване на отбрана и на услуги за подкрепяне на жертвите, до всеобхватно криминализиране на другите форми на принуждение против дами.

С присъединението си към нея България се задължава да вземе ограничения за попречване и справяне със всички форми на принуждение, подбудено от неравенството сред половете, за отбрана на потърпевшите и за дейно правосъдно гонене на причинителите, както и за събиране на информация и повишение на осведомеността на обществото по казуса с домашното принуждение.

Ратификацията на Конвенцията ще наложи промени освен във връзка с законодателството в региона на отбраната на жертвите от домашно принуждение, само че и на обособени сформира на закононарушения, свързани с принуждение, учредено на пола, в Наказателния кодекс.

В тази връзка все още се приготвят нормативни промени в гражданскоправната и в наказателноправната област.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР