В първия уикенд на извънредна епидемиологична обстановка парковете са отворени

...
В първия уикенд на извънредна епидемиологична обстановка парковете са отворени
Коментари Харесай

Проверявайте за кърлежи веднага след разходка

В първия уикенд на изключителна епидемиологична конюнктура парковете са отворени за гости и обработени против кърлежи. Въпреки това рискът остава и се усилва неведнъж в неокосените зелени площи.

„ В този сезон интензивността на кърлежите е още веднъж доста огромна. Имаме тревостой и мокрота и те намират подобаващите условия. Апелирам незабавно, навреме, да се направи обзор на рисковите места от човешкото тяло след разходка и престой навън ”, уточни пред Нова телевизия началникът на отдел „ Паразитология ” към РЗИ-София Цезарина Илиева.

Тя добави, че няма данни кръвосмучещи инсекти или членостоноги, каквито са кърлежите, да придвижват вируса на COVID-19. „ Конкретно може да се допуска, че е доста дребна вероятността, поради структурата на вируса, да се придвижва по кръвен път, посредством захапване или запиване на кърлеж. Нямаме безапелационни данни ”, изясни Илиева.

„ За нашият район това, което е рисково за хората, е Лаймската болест, Марсилската тресчица. Ку-треската също ”, сподели още началникът на отдел „ Паразитология ”.

От думите на Цезарина Илиева стана ясно, че към сегашния миг са завършили обработките в парковете и градинките. Довършват се междублоковите пространства и кварталните градинки в София.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР