В първия си публичен коментар относно перспективите за споразумение, китайският

...
В първия си публичен коментар относно перспективите за споразумение, китайският
Коментари Харесай

Си Дзинпин: Китай иска търговска сделка със САЩ, но ако трябва, ще се бори

В първия си обществен коментар по отношение на вероятностите за съглашение , китайският президент Си Дзинпин изясни пред Bloomberg Forum for New Economy в Пекин " ние работим интензивно, с цел да не водим комерсиална война ", оповестява South China Morning Post.

Китай желае да реализира краткотрайна комерсиална договорка със Съединените щати, само че няма да се поколебае да се отвърне и да се бори, в случай че е належащо , съобщи в петък президентът Си Дзинпин. Това е и първият обществен коментар на китайския водач по отношение на вероятностите за краткотрайна - или " първа фаза " - сред двете страни.

" Когато е належащо, ние ще се съпротивляваме, само че работим интензивно, с цел да няма комерсиална война . Ние не сме инициирали тази комерсиална война и това не е нещо, което желаеме ", изяснява той.

В рамките на срещата с някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър , Си съобщи, че връзките сред Китай и Съединени американски щати са на кръстопът и са изправени пред някои компликации и провокации, съгласно държавната осведомителна организация " Синхуа ".

" Китай и Съединените щати би трябвало да засилят връзката по стратегически въпроси , с цел да избегнат неправилно преценка и да засилят взаимното съгласие ", добави Си.
 Кисинджър предизвести Съединени американски щати и Китай, че комерсиалната им война води до същинска
Кисинджър предизвести Съединени американски щати и Китай, че комерсиалната им война води до същинска

И това ще е " пагубен резултат ", който може да е " по-лош от международните войни "

Нарастват спекулациите, че процесът на изглаждане на детайлите на краткотрайното съглашение се оказа по-бавен от предстоящото , защото Пекин и Вашингтон се борят да реализират единодушие по какъв начин да анулират цените за стоките на другия.

Двете страни остават разграничени по въпроси, свързани с трансфер на технологии и отбрана на интелектуалната благосъстоятелност. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели по-рано тази седмица, че Китай не " стъпва на равнището, което желая " в договарянията.

Лиу Хе, основният стопански консултант на Си и основен търговски договарящ за Китай, настоя в сряда, че остава " внимателен оптимист " по отношение на постигането на междинна договорка.

Но вотът на Конгреса на Съединени американски щати за приемане на Хонконгския закон за правата на индивида и демокрацията, провокира гневна реакция от страна на Китай и въпросът в този момент заплашва да засенчи комерсиалните договаряния.

В четвъртък The Wall Street Journal заяви, че Китай е поканил американските търговски договарящи на нов кръг от договаряния в Пекин , базирайки се на неидентифицирани източници.

Освен това, Пекин се надява диалозите да се проведат преди празника за Деня на благодарността идващия четвъртък в Съединени американски щати .
 Тръмп: Без договорка с Китай подвигаме митата
Тръмп: Без договорка с Китай подвигаме митата

Двамата водачи могат да се срещнат в Лондон, където Тръмп ще взе участие на срещата на върха на НАТО на 3-4 декември

Американските чиновници показват, че биха желали да се срещнат персонално, само че не са се заели със среща и ще се откажат да пътуват за полемиките, в случай че Китай не обясни , че ще поеме задължения за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност , насилствени софтуерни прехвърляния и селскостопански покупко-продажби.

Тая Смит, консултант на някогашния министър на финансите на Съединени американски щати Хенри Полсън по въпросите за Китай, съобщи, че има огромен капацитет за краткосрочна договорка , само че това няма да реши " доста фундаменталното и идеологическо разлики " сред двете страни.

Тя разяснява, че казусът е, че първа фаза " бе оповестена преди двете страни да схванат какво би трябвало да бъде в нея . Те имат провокации, да дефинират какъв брой дълбоки би трябвало да бъдат тези промени и какъв брой би трябвало да бъдат препоръчани ", сподели тя.

" Със сигурност за Съединени американски щати това би трябвало да се изплаща - освен, че Китай е купил товар от соя (основна грижа за Съединени американски щати в преговорите) и е направено - би трябвало да бъде задоволително значително, че в действителност да се усеща като че ли това е фаза от комерсиална договорка, а не просто тактичност на закъснение. "

Чарлин Баршефски, някогашен търговски представител на Съединени американски щати , изясни по време на форума, че в последна сметка единствено Тръмп може да подпише договорка и добави: " Това, което мога умерено да кажа, е, че вниманието му е ориентирано към изборите през 2020 година и доста от неговите решения би трябвало да бъдат прегледани в тази светлина . "

Баршефски показва също, че администрацията на Съединени американски щати е разграничена на това, което би трябвало да бъде в центъра на настояванията им . " Тръмп се интересува от селскостопански покупки. Точка. Търговският представител на Съединени американски щати Боб Лайтхайзър се интересува от структурни промени в Китай , което е извънредно належащо ", изяснява тя.

Баршефски се базира на отчет , направен взаимно от Световната банка и Центъра за проучвания на развиването на Китайския държавен съвет през 2012 година, когато Лиу е началник на мозъчния концерн.
 Китай квалифициран за дълга комерсиална война със Съединени американски щати
Китай квалифициран за дълга комерсиална война със Съединени американски щати

Малцина китайци имат вяра, че Китай и Съединени американски щати могат да реализират съглашение

Докладът обрисува нова тактика за развиване на Китай за балансиране на ролята на държавното управление и пазара и за осъществяване на пазарно насочени промени , ориентирани към основаване на " съвременно, хармонично и изобретателно общество с високи приходи ".

Но през последните години Китай постоянно е подложен на критика за бавните темпове на промени , изяснява Баршефски: " Ако Китай приложи промените, обрисувани в този отчет, през днешния ден неговата стопанска система щеше да бъде доста по-силна, в сравнение с е. Това би било по-малко нежна стопанска система и натоварването на задълженията в Китай няма да бъде това, което е през днешния ден. Но това е завършен въпрос от позиция на китайските политици ".

" От позиция на Лайтхайсер, всички структурни промени са значими . От позиция на Тръмп , покупките на селскостопански артикули , с взор към земеделските производители в Средния Запад , които са основни за неговото преизбиране ".

Иън Бремер , ръководител и създател на Eurasia Group, предвижда, че въпросът с Хонконг няма да окаже никакво влияние върху договорката, " в случай че не ескалира в допълнение ".

" Бях с Лиу Хе преди две нощи. Беше ми ясно за неговото равнище на нерешителност, само че сигурно вяра и внимателен оптимизъм , че ще преминем към една фаза на договорка и че Хонконг няма да взе участие в това ", изяснява Бремер.

" Президентът Тръмп даде да се разбере, че няма да приказва за Хонконг , и не му разреши да се намесва, до момента в който разискват търговията. "
 Тръмп: Без китайски мита за Apple
Тръмп: Без китайски мита за Apple

Съединени американски щати ще реализиран комерсиална договорка с Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР