В първия си коментар след гласуването във Висшия съдебен съвет

...
В първия си коментар след гласуването във Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Галина Захарова е впечатлена от единодушната подкрепа за себе си в съдебния съвет

В първия си коментар след гласуването във Висшия правосъден съвет определената за ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова съобщи, че е впечатлена от единодушието в съвета, с което е определена. За кандидатурата й, издигната от съдиите във Върховен касационен съд, гласоподаваха всичките 20 от присъстващи на съвещанието членове на правосъдния съвет.

" Голям брой експерти с друго мнение да реализират единодушие е мъчно ", разяснява тя пред публицисти след избора. Тя допуска, че за единодушието е асъдействало това, че е професионална кандидатура, издигната от съдиите, и увери, че дружно с всички тях поема отговорността за по-нататъшното позитивно развиване на Върховен касационен съд и независимостта на всички съдии.

Запитана дали ще взе участие или подкрепя плануваните от ръководещото болшинство промени в правосъдния съвет, Захарова отговори, че ръководителите на съдилища нямат политически функционалности, а могат единствено по най-хубавия метод да служат в интерес на положителните практики, каквото и в този момент Върховен касационен съд прави. " Върховен касационен съд постоянно е сътрудничил с експертни мнения на другите управляващи, когато са имали потребност ", сподели тя.

Запитана дали би гласувала за оставка на основния прокурор Иван Гешев, за каквато прикани през днешния ден болшинството в Народното събрание, отговори, че в правосъдния съвет " такова предложение няма сега ".

Правосъдният министър Надежда Йорданова, която председателстваше съвещанието на съвета, изрази задоволство, че с днешния спор и избор Висш съдебен съвет ясно е подкрепил съдийското самоуправление. По думите й това е значима крачка напред в самоуправлението на правосъдната власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР