В първия месец след началото на войната - март, инфлацията

...
В първия месец след началото на войната - март, инфлацията
Коментари Харесай

Инфлацията в България расте и достига 12.4% през март, при горивата е 43.2%

В първия месец след началото на войната - март, инфлацията в България продължава да пораства и към този момент доближава 12.4% на годишна база. Основната причина са по-скъпите горива, газ, превоз и храни. Само за месец потребителските цени са се нараснали с 2.2%.

Засега инфлацията остава под върховите стойности от времето на Световната финансова рецесия през 2008 година, когато в обособени месеци бяха измерени 14-15% на годишна база. Прогнозите на икономистите обаче са цените да продължат да порастват във всички развити стопански системи през идващите месеци поради войната, нарушените вериги на доставки и разхлабената парична политика на огромните централни банки.

поради възстановяващата се от пандемията икономическа интензивност и България също не остана настрана от този развой. В допълнение - цените на природния газ стигнаха рекордни стойности, което провокира и рекордно повишаване при тока на европейските пазари, а скъпата електрическа енергия за бизнеса на собствен ред се придвижи и към крайните цени на продуктите и услугите, които оферират.
Мерки за намаление на цените
Логично политиците от ръководещите партии започнаха да оферират ограничения за битка с растящите цени. " Най-големият инфлационен напън идва по линия на хранителната верига, продоволствието и там би трябвало да бъдат ориентирани огромна част от ограниченията. Другият огромен напън, който най-вероятно ще се появи, само че той е в по-дългосрочна вероятност и не толкоз непосредствено, ", съобщи финансовият министър Асен Василев през днешния ден.
Реклама
Той изясни, че всички оферти за противопоставяне на растящите цени ще бъдат оценени от специалистите на финансовото министерство от позиция на резултати за приходите в бюджета и хората и по-късно ще бъдат предоставени за разискване от съдружните сътрудници. По думите му това ще стане до една-две седмици, а пакетът от ограничения ще бъде подготвен преди актуализацията на бюджета през лятото, защото се постановат по-скорошни дейности.
Горивата и храните дърпат цените нагоре
Подобно на предходните месеци, през март най-висока е инфлацията при транспортните услуги, като статистиката регистрира 26.7% повишаване по отношение на същия месец на 2021 година С над 43.2% на годишна база са нарастнали цените на горивата и смазочните материали. Отново горивата стоят в основата на повишаването и на комуналните услуги с близо 14%. В тази категория над двойно е нарастването на газа (117%, което наподобява доста, само че не може да се окачестви като хиперинфлация), а нагоре с над 30% са твърдите горива (въглища).

Нова порция нарастване на комуналните услуги се чака и в средата на годината - прогнозите са за най-малко 20-30% повишаване на парното, двоен растеж на цената на водата и 5-10% нарастване на цената на тока за битови консуматори.
Реклама По принцип съм срещу диференцирането на Данък добавена стойност ставките. Видяхме с ресторантьорите, че сходно понижение доближава до крайните консуматори. Така финансовият министър Асен Василев разяснява предложенията за понижаване Данък добавена стойност за избрани артикули като антиинфлационна мярка.
Храните, за които отива към една трета от бюджета на семействата, също не престават да нарастват. Статистиката регистрира, че те са със 17.4% нагоре спрямо март 2021 година От тях най-вече, сходно на февруари, порастват цените на естествените мазнини (като олиото), зеленчуците и тестените произведения (заради зърното).

С двуцифрен ритъм нарастват още услугите на заведения за хранене и хотели, а дефлация има при услугите на телекомите.

Логично след нагоре с двуцифрен ритъм са и материалите за ремонт и поддръжка на дома, както и услугите по ремонт.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Икономика Реклама
Измерена през хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ е съпоставим с данните на останалите страни от ЕС) инфлацията на годишна база през март е 10.5%, а по отношение на февруари повишаването е с 2.1%.
Пригответе се за още инфлация
Потребителските цени не престават да се форсират в по-голямата част от развития свят. През март в Съединени американски щати тя доближава 8.5% на годишна база - най-високото равнище за последните 40 години. В еврозоната потребителските цени не престават да порастват с най-бързия си ритъм от основаването на единната валута - 7.5% през март.
Логично и множеството макропрогнози за инфлацията в България (а и по света) към този момент бяха ревизирани в посока нагоре, като в този момент с изключение на високите цени на енергийните източници и разхлабената парична политика фактор към този момент е и войната и прекъснатите вериги на доставки. Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Институциите чакат през тази година средногодишната стойност на инфлацията в България да е над 10%, само че да стартира да се успокоява през 2023 година За съпоставяне - средногодишната инфлация за интервала април 2021 - март 2022 година по отношение на април 2020 - март 2021 година е 6.0%.

през тази година се чака да имат храните, които към края на година ще са поскъпнали с над 18%. Цените на горивата също ще продължат да вървят нагоре, само че приносът им за инфлацията ще е по-ограничен.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР