В първия месец на годината Газпром е намалил преноса през

...
В първия месец на годината Газпром е намалил преноса през
Коментари Харесай

"Газпром" сви почти 3 пъти транзита на газ през Украйна през януари

В първия месец на годината " Газпром " е понижил преноса през украинската директна система съвсем три пъти, като е траял да заплаща за два пъти повече от употребяваното потенциал, който компанията е запазила.

Това се вижда от докладите за действителния пренос, публикувани през днешния ден от Сергей Макогон, началник на украинската газопреносна компания " Оператор газотранспортной системы Украины " (ОГС).

Ако преди година са пренесени 8.065 милиарда куб. м, то в този момент те са намалели със 70% до 2.65 млрд куб. м. Има малко разминаване с данните на самата " Газпром ", която съветски медии изясняват с количествата, доставяни от Русия за бунтовниците в Източна Украйна. Властите в Киев стопираха да ги доставят през 2015 година, в това число тъй като не си заплащат, само че сравнението на данните демонстрира, че през януари 2020 година те са получили от Москва към 100 млн. куб. м. За деветмесечието на 2019 година в така наречен Донецка и Луганска национални републики " Газпром " е изпратил 1.782 милиарда куб. м или приблизително по 200 млн. куб. м месечно.

Едно от вероятните пояснения за свития транспорт е прекъсването от 1 януари на доставките по газопровода през Румъния и България за Турция, Гърция и Македония. Сега те минават през " Турски поток ".

Но по принцип износът на " Газпром " за Европа на годишна база е намалял през януари с 34% - от 17.3 млрд куб. м до 11.4 млрд куб. м. Дмитрий Марченко от " Фич " показва, че по негови данни с 20% са се свили доставките и по " Ямал-Европа " (годишен потенциал от към 33 млрд куб. м годишно), който минава през Беларус и Полша. След като Съединени американски щати блокираха довършването на " Северен поток 2 ", Русия усили с 10% преноса през " Северен поток 14 към Германия, споделя още Марченко.

От 1 февруари " Газпром " регистрира внезапно увеличение от 2.2 пъти на преноса през Украйна. Но това може да е единствено краткотрайно събитие.

Анализатори изясняват пред РБК, че една от аргументите за срутва през януари не е единствено топлото време или потреблението на цялостните до 90% складове в Европа при започване на зимата. С 65%, да вземем за пример, е намалял вносът и през газопроводите от Алжир. Това е било и време на растеж на спотовата търговия в Европа и на засилващ се резултат от засилено предложение на полутечен газ.

Тази година ще бъде комплицирана за " Газпром ", защото цените сега са на доста ниско равнище - под 150 $ за 1000 куб. м., пораства конкуренцията с втечнения газ, а и през годината се усеща зареждането на хранилищата с газ, споделя Дмитрий Маринченко.

Според Макогон ръководената от него украинска държавна компания е получила такси за транспорт на 5.518 милиарда куб., до момента в който в реалност " Газпром " е употребявал 46% от този размер. Причината е уговорка в контракта, съгласно която Москва " придвижва или заплаща " и която може да се одобри като разход, който през януари компанията е поела, с цел да подсигурява безпроблемни доставки за значимия за нея европейски пазар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР