В първия доклад за България по новия общоевропейски механизъм Европейската

...
В първия доклад за България по новия общоевропейски механизъм Европейската
Коментари Харесай

Евродокладът: Безнаказана политическа корупция и зависими медии

В първия отчет за България по новия общоевропейски механизъм Европейската комисия е безапелационна, че всеобщите митинги у нас са реакция против неналичието на механизми за борба с политическата корупция и реформи в правосъдната система, както и против очевидните връзки между политици и медии. 

" Липсата на резултати в борбата с корупцията е един от основните въпроси, повдигнати от митингите, почнали през лятото на 2020 година и от управляващите все по този начин се чака да реализират поредни триумфи с дефинитивни присъди по корупционни каузи от висок сан ", пишат от Европейска комисия.

Въпреки съществуването на правна рамка за спора на ползи, към момента има опасения във връзка с лобирането, което на процедура е нерегулирано . Въпреки поръчките на ръководещите за промени, които да подсигуряват салдото на силите в правосъдната система, Комисията е безапелационна, че  препоръчаните все още промени не подсигуряват същински без значение правораздаване

По отношение на медийния плурализъм, българската правна рамка се основава на набор от конституционни гаранции и законодателни ограничения , като Закона за радиото и малкия екран, които обаче постоянно не са ефективно прилагани на процедура . Регулаторният орган за аудиовизуални медии (СЕМ) се смята за самостоятелен и транспарантен по отношение на своите действия, само че на него му липсват запаси за дейно осъществяване на отговорностите му, считат от Комисията. 

Липсата на бистрота на собствеността върху медиите е много притеснителна , изключително като се вземе поради и правната рамка, която не не разрешава ненужно политическата интервенция в медиите. Няколко организации, които пазят и наблюдават медийната свобода в българия, оповестяват за физически или онлайн офанзиви против публицисти. 

Въпросите, свързани с контрола и салдото, включват опасения по отношение на лимитираното потребление на публични съвещания и оценка на въздействието в законодателния развой. Въпреки лимитираните запаси, националните институции по правата на индивида не престават да действат и даже да бележат прогрес . Тревожно е обаче, че и без това ограниченото гражданско пространство в България може да бъде в допълнение наранено от нов законопроект за задгранично финансиране на Неправителствени организации.

* Докладите по новия водоравен механизъм за върховенството на закона за всяка страна членка на Европейски Съюз ще бъдат разисквани от Европейския парламент и Съвета, след което еврокомисарят по правораздаване Дидие Рейндерс ще направи обиколка из всички страни членки.

 
Десислава Минчева: " По-добре е да внимаваме по какъв начин гласуваме, в сравнение с да виним Европа "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР