В първия ден, в който реално беше разрешен групов лов

...
В първия ден, в който реално беше разрешен групов лов
Коментари Харесай

Ден след като влезе в сила, груповият лов на дива свиня беше забранен

В първия ден, в който действително беше позволен колективен лов на дива свиня, този тип лов беше неразрешен с заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов. Така на процедура държавното управление откри метод да анулира мощно оспорвана и експресно призната корекция в Закона за лова и запазване на дивеча.

Заповедта на Порожанов се издава на съображение на същия закон, който беше изменен, като се базира на различен член (чл. 54, алинея 1 от). Официалният мотив е предложение от изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните от преди ден (24 юли), оказва се от известие на уеб страницата на ведомството.

Само преди ден незабавно признатите и оспорвани промени в Закона за лова бяха оповестени в Държавен вестник. Мотивът беше, че груповият лов на диви прасета през лятото на 2018 година ще понижи популацията им и ще предотврати разнасянето на африканската чума по свинете, която се разраства в северната ни съседка Румъния. Срещу поправката се оповестиха еколози и сдружения на ловците и риболовците, които предизвестиха, че резултатът ще бъде противоположен, ще има пагубни последствия и ще докара до доста произшествия с хора. Те настояха за несъгласие на президента, което обаче не беше наложено.

Опасност от произшествия с хора

Приетите промени са незадоволително съобразени с сигурността по време на ловните излети, сочат в претекстовете за възбраната на груповия лов от ведомството. " В момента буйната растителност и плътната листна маса в горските територии мощно лимитират видимостта и сигурността на лова. Това е сериозна причина за пораждане на произшествия, както за участниците в лова, по този начин и крие опасности за живота и здравето на пребиваващите в гората горски служащи, туристи, гъбари, билкари и други " показват от министерството и се базират на статистика, че по-голямата част от злополуките по време на групово ловуване през последните години са ставали, когато листната маса в гората още не е опадала.

Нехуманна корекция

Направените промени не са съобразени и с хуманното отношение към типовете дивеч, обитаващи горските територии, написа още в претекстовете на Министерство на здравеопазването. Малките на дивите животни от тази пролет няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета. Започва размножителния интервал на сърната, а през септември следва и този на благородния елен.

В тази връзка съществува заплаха груповият лов на дива свиня да докара до съществени загуби на главните ловни типове, компрометиране на към този момент контрактувани трофейни ловни излети за доблестен елен от страна на задгранични ловци и съществени финансови вреди.

Като мярка за съкращаване на популацията от дива свиня поради заплахата от пораждане и разпространяване на африканска чума по свинете се предлага усилване на подборния лов от място, споделят от министерството.

МОтивите на министерството за възбрана на груповия дивеч съответстват с причините на представители на Професионалната ловна асоциация в България (ПЛАБ), на Лесотехническия университет и еколози от Българска фондация Биоразнообразие, които след гласуването на поправката изпратиха писмо до президента Румен Радев с искане да наложи несъгласие поради съществени опасения, че ограниченията ще имат противоположния резултат и ще доведат до произшествия с хора в планините и горите.

Обратен резултат

Груповият лов се прави с до 10 броя ловни кучета, които гонейки свинете те ще покачат доста придвижването и разпръскването на прасетата на десетки километри. Създава се действителна опция за прекосяване на границата към Румъния и връщане назад с преместване на заболяването, както и разпространението й из България. Груповият лов на дива свиня е неразрешен в страните с африканска чума, акцентират експертите.

Според тях този тип лов ще заплаши дребните и на редица други диви животни, които сега отглеждат потомство. Повечето от употребяваните кучета гонят всевъзможен дивеч и при гонка преди октомври на процедура ще бъдат изтребени огромна част от родените тази година сърни, благородни елени и елени лопатари.

Припокриването на ловния, туристическия и събираческия сезон ще докара до внезапен скок на случаите по време на лов, предизвестяват от организациите. Месеците юли, август и септември са времето за отпуск, планините са цялостни с туристи, събирачи на горски плодове и гъбари. Всички гори отвън националните паркове и резерватите са ловна повърхност, в която в сряда, събота и неделя ще се организира колективен лов на дива свиня. Припокриването на ловния, туристическия и събираческия сезон ще докара до внезапен скок на случаите по време на лов и публичните спорове, което не е взето поради при предлагането на законопроекта.

Поправките бяха гласувани на 12 юли по едно и също време на първо и на второ четене от Народното събрание, без да бъдат разисквани в Комисия по околна среда и водите. Вносители на плана са " Обединени патриоти ", за тях гласоподаваха 112 депутати от всички парламентарни групи, единствено четирима депутати от Българска социалистическа партия са били " срещу ", трима от левицата и двама от " Воля " – " въздържал се ".

Досега груповият лов на дива свиня започваше от 1 октомври и приключваше през втората неделя на януари, а ловните дни бяха единствено събота, неделя и формалните празници. Съгласно измененията груповият лов на тези животни започваше от датата на публикуването на закона в Държавен вестник, а в добавка се даваше още един ловджийски ден – сряда. Целта беше да бъдатотстреляни към 120 000 диви прасета, с цел да се понижи популацията им и риска от разпространяването на африканската чума.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР