В първия ден работа на информационната система се получи объркване

...
В първия ден работа на информационната система се получи объркване
Коментари Харесай

10 починали от COVID-19 не били докладвани от болниците като такива


В първия ден работа на осведомителната система се получи комплициране с цифрите, по тази причина се постанова да разбираем: Има 10 умряли от коронавирусна зараза, които не са били докладвани от лечебните заведения през март и април, по тази причина през днешния ден системата регистрира 10 нови умряли в общия брой на умрелите, а броячът на уеб страницата демонстрира нула. Това заяви на ексклузивен брифинг зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева, представена от БГНЕС. В момента в системата работят 77 лечебни заведения, 144 лаборатории, от които утвърдените от здравното министерство са 32, които правят PCR проби.

Днес на уеб страницата има данни за броя доказани случаи по отношение на през вчерашния ден – 2592 през днешния ден по отношение на 2627 случая през вчерашния ден, или 34 нови инфектирани от ковид има през днешния ден, посочи Начева.

За вчерашния ден са маркирани 149 умряли, а през днешния ден те към този момент са 159, само че броячът на системата регистрира неля умряли – истината е, че за денонощието няма умряли пациенти, десетте нови случаи са за април и началото на май, когато част от лечебните заведения не са докладвали съответните случаи за умряли пациенти, посочи зам.-министърът.

Данните демонстрират, че към този момент и за напред сме основали устойчива, транспарантна, и ефикасна система, която разрешава на равнище ЕГН да се наблюдава регистрирането и придвижването на всеки един пациент в страната. Резултатите демонстрират, че за интервала, в който работи Щаба, лечебните заведения нямаха опит и процедура както РЗИ да събират информация по идентичен метод в действително време, поради напрежението и отговорността първо да си лекуват пациентите, а не да вършат статистики.

Затова определихме съответни лица, които да подават ръчно данни към системата. Когато е ставало по вербален метод, не е имало благоприятни условия за доуточняване, по тази причина всички неразбираеми случаи, които са зародили при основаването на системата, са в придвижване, добави Начева.

За да няма комплициране, от пресцентъра на Министерството на здравеопазването ще изпращат информация за новозаразените, умрелите и излекуваните всяка нощ в 0.00 часа.

Изненадан съм, че в първия ден на системата не е имало никакви проблеми, добави проф. Тодор Кантарджиев.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР