В първия ден от новата година отбелязахме 160 години от

...
В първия ден от новата година отбелязахме 160 години от
Коментари Харесай

Проф. Александър Кьосев: Крайно време е депутатите да чуят посланията на Алеко

В първия ден от новата година отбелязахме 160 години от рождението на един от безконечните в паметта и историята ни български писатели и общественици Алеко Константинов, нарекъл себе си Щастливеца. Снощи с фрагменти от " Бай Ганьо " пред скулптурата на писателя видни общественици уважиха паметта му. 

Имаше голям интерес, към паметника се бяха събрали над 300 души, уточни в изявление по БНР културологът проф. Александър Кьосев. 

" Алеко е значимият културен воин на България. Алеко е този, който прониква надълбоко в културата на тази страна и вижда нейните несъгласия, въплъщава ги в своята лична фигура. Смятахме, че честването на неговия рожден ден ще бъде от една страна празник, въпреки това ще бъде цивилен митинг, напомнящ, че патриотизмът е узорпиран - узорпиран от своите факшификати, от своите отровни двойници, от това, което го имитира и от кухите, празни емблеми, байряци и знаци. Патриотите са хората, които работят и се грижат и обичат тази страна - те нормално са безмълвни. Но пристигна миг, когато безмълвните проговориха и те проговориха с гласа на най-известните български писатели ", изясни проф. Кьосев.

По думите му е значимо усилието да си върнем същинското родолюбие. Това няма да стане елементарно, счита той. 

" Посланието към българската политическа класа е, че безмълвният национализъм на жителите не е показан в Народното събрание. Те би трябвало да вземат патриотичната идея съществено, да я трансфорат в политически стратегии, да я трансфорат в ограничения и да показват безмълвните жители в Народното събрание ", изрече мнението си проф. Кьосев.

Крайно време е депутатите да чуят посланията на Алеко, добави той и акцентира:

" Истинското обръщение на Алеко е, че все пак той обича своя воин, той изпитва взаимност към всички и не изпитва нито злобно отричане, нито пренебрежение към своя Бай Ганьо. Той изпитва предпочитание - от европейци, само че не до там, да станем просто европейци ". 

Книгата " Бай Ганьо " се нуждае от препрочитане, безапелационен е проф. Александър Кьосев. Той прикани българските кино дейците да създадат нещо за оживяването на тази книга:

" Не единствено българският парламент би трябвало да чуе тази книга, само че и най-обикновения българин, който я е не запомнил ". 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР