В първия ден на 1899 година, с указ на княз

...
В първия ден на 1899 година, с указ на княз
Коментари Харесай

Щабът на Военноморските сили във Варна навърши 120 години

В първия ден на 1899 година, с декрет на княз Фердинанд, Дунавската и морската флотилии се сливат под общо ръководство и военноморският флот става неизменима част от българската войска.

Повече от столетие щабът е ядрото, най-важният орган, в който се построява морската тактика на страната и структурата на военноморските ни сили.
Мариана Кръстева, шеф на Военноморския музей - Варна: Най-много оказва помощ и е покрай командира на флота, до началника тогава се наричало и дружно вземат решение всички най-важни въпроси.
Морският правилник на българския флот е основан през 1907 година, като са употребявани модели на едни от най-развитите тогава морски страни - Русия и Франция.
Мариана Кръстева, шеф на Военноморския музей - Варна: Нашите морски офицери, които са получавали подготовка в най-хубавите учебни заведения в Европа, също дават своят принос със съществени теоретични разработки.
Първият шеф на Щаба на Военноморските сили е капитан първи сан Васил Хитров.
Мариана Кръстева, шеф на Военноморския музей - Варна: Като изявени имена можем да срещнем капитан Станчо Димитриев, в навечерието на Балканската война се изявява Богдан Ганчев. По време на Първата международна война са Димитър Ральов и героят Георги Купов.
Едни от най-тежките години за флота са след Първата международна война. Тогава флотът е премахнат и трансфорат в Морска и речна полицейска работа.
Мариана Кръстева, шеф на Военноморския музей - Варна: Тогава се постанова щабът на флота да работи незаконно, като една ли не неофициална конструкция. Дори се мести в София, надалеч от морето е тогава.
Ядрото на военноморския ни флот обаче още веднъж се връща край морето през 1933 година, в красивата постройка на комерсиално -индустриалната камара. Зданието през днешния ден е един от знаците на Варна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР