В първия априлски ден преди дванадесет години пое по небесния

...
В първия априлски ден преди дванадесет години пое по небесния
Коментари Харесай

Художникът Александър Капричев - 12 небесни години

В първия априлски ден преди дванадесет години пое по небесния си път един от приетите художници, част от образа на пластичното изкуство във Варна от края на ХХ и началото на ХХI век - Александър Капричев (1945-2008). В картината на деня Градската художествена изложба " Борис Георгиев " във Варна показва неговите акварели, които не престават да допират с мисловните си дълбочини и духовните пристрастия, научи ДУМА от Нина Локмаджиева. Акварелите на Капричев, основани във Англия в интервала 1999-2005 година, са показвани в няколко изложения до момента. Тази година художникът щеше да навърши 75 години.

" Абстрактните акварели на Александър Капричев са построени върху алюзията или усещането от претърпяното време и времето в развиване (по думите на художника). Пространството е структурирано в благозвучие с чисто духовните му параметри. Художникът, ловджия на прекарванията си, улавя въображаемите си визии в хармонията сред цвят, линия и пространствена ажурна геометрия на формите. В сериите акварели той показва комплицирани прочувствени медитативни положения. На места се виждат езотерични препратки, които демонстрират присъщите за културата на създателя задълбочени знания върху семиотиката на формите, цветовата символика и модернизма от последните десетилетия на XX век.

Oт друга страна, акварелите, оставени без названия от художника, са изпълнени с лекотата на свободната импровизация, напомняща за класическа музика, джаз и лирика - области в изкуството, на които художникът бе добър ценител и обожател.

Различните формати внасят в допълнение многообразие и друг темп на усещане. Пред някои се стопираме, с цел да ги съзерцаваме дълго, други ни влияят незабавно, само че всички те пресъздават пулсациите на интимно всемирен годното прекарване на актьора ", показва изкуствоведката Пламена Рачева, директорка на ГХГ - Варна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР