В първите месеци на войната беше голям шок, който се

...
В първите месеци на войната беше голям шок, който се
Коментари Харесай

Агроексперт: България се превръща във вносител на мляко и зеленчуци

В първите месеци на войната беше огромен потрес, който се придвижи и върху цените.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria доцент Божидар Иванов от Института по земеделска стопанска система към Селскостопанската академия.

Украйна е доста земеделска страна. Около 40% от износа на страната се образува от селскостопански артикули, към 55% от територията е обработваема земя. Така че най-силно беше отражението на земеделските пазари, най-много в първите месеци, когато имаше към 50% повишаване на тези артикули, в които Украйна има доста мощна роля – зърнени пазари, слънчоглед.

Украйна пострада мощно в приходите и покупателната дарба на популацията, обезценката на тяхната валута. Над 8 млн. украинци напуснаха страната, тъй че цените там не са съпоставими с нашите.

За нормализиране на цените би трябвало да се стремим да има конкуренция. При млякото и зеленчуците България в последните години се трансформира във все по-голям вносител. А там където няма локално произвеждане има предпоставки да виждаме цени, които тук в България са по-високи, в сравнение с в други Европейски цени. Все още България генерално е на равнище от 75% от цените, които са междинни за Европейски Съюз.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР