В първите два месеца работа на новия Европейски парламент представителят

...
В първите два месеца работа на новия Европейски парламент представителят
Коментари Харесай

Евродепутатът Андрей Слабаков: Петицията срещу АМ „Струма“ е в угода на „зелените“ от „Демократична България“

В първите два месеца работа на новия Европейски парламент представителят на България и Вътрешна македонска революционна организация в групата на Европейски консерватори и реформисти – Андрей Слабаков, се отличава с точните си изявления в пленарната зала.

Последната му изява беше в четвъртък, по време на спор в Екологичен потенциал с депутати от групите на „ Зелените “, „ Обнови Европа “ и „ Прогресивния алианс на социалистите и демократите “. Те приканиха за по-специална законова протекция на бранителите на природата.

Слабаков се опълчи на концепцията някои хора от европейското общество да имат по-големи привилегии от останалите.

В изявление за „ Труд “ той споделя за работата си в Екологичен потенциал, за безапелационното си опълчване на петицията, импортирана от български „ зелени “ против построяването на Автомагистрала „ Струма “ в региона на Кресна, и за упованията си по отношение на посоката, в която ще се развива Европейски Съюз.

– Г-н Слабаков, в четвъртък в пленарната зала на Европейския парламент направихте следващото си остро изявление. Какво предизвика Вашата реакция?
– Изказването ми бе предизвикано от обстоятелството, че избрани групи от хора в нашето общество биха желали да имат привилегии. Не мога да схвана, за какво убийството на екоактивист би трябвало да се разграничава от убийството на продавач в магазин.

Всички хора в Европейския съюз би трябвало да са равни пред Бога и пред закона. Според мен екоактивистите са хора с избрана позиция. Това с нищо не ги прави по-различни от останалите хора, които евентуално имат позиции по разнообразни въпроси. Не е допустимо убийствата да бъдат дефинирани като публично „ значими “ и „ маловажни “.

В последна сметка убийството е ликвидиране и този, който го е направил, би трябвало да носи наказателна отговорност.

– Говорихте и за „ зелен рекет “ и саботажи на европроекти за милиарди. Визирахте единствено българските „ зелени “ неправителствени организации (НПО) или виждате такава порочна процедура и в други страни-членки на Европейския съюз?
– За страдание това не е единствено български феномен – случва се в цяла Европа. По-големият проблем е, че голямата част от европроектите, за които „ зелените “ неправителствени организации получават пари, имат единствено теоретична връзка с екологията и са безусловно безсмислени. Тяхната единствена цел е асимилиране на средства от европейските екофондове.

Ситуацията ми припомня за прелестния филм на Едуард Захариев „ Преброяване на дивите зайци “. Може би е време да го покажем на Европейския парламент.

– В изявлението си изразихте удивление, че зелените партии поддържат такива „ странни организации “, които вредят на тяхната идея. Може ли да кажете каква е разликата сред „ екологичните “ Неправителствени организации и политическите обединения?
– Зелените партии в Европейския съюз по незнайни за мен аргументи избират да работят с най-компрометираните екологични организации. У нас „ екологичните “ Неправителствени организации разчитат на желанието на българския народ да има природа в България.

Но не всеки „ зелен “ е „ зелен “. Някои от тях са много презрели. Те могат да бъдат наречени „ зелени “, единствено тъй като цветът на парите, които взимат, е зелен. Не става дума единствено за долари. Някои от по-едрите български и европейски банкноти също са зелени.

Всички ние сме „ за “ да има природа в България, само че сме срещу облагодетелстването на избрани човеци, за сметка освен на екологията, само че и на българския народ. Ние имаме задоволително доста „ екологични “ НПО-та, които са естествени и се борят освен в полза на природата, само че и в полза на хората.

Аз обичам българската природа, само че, доста апелирам, в никакъв случай да не забравяме, че индивидът също е част от биоразнообразието.

– В понеделник (днес – б. а.) в Комисията по петициите в Европейския парламент ще бъде гласувана петиция против построяването на автомагистрала „ Струма “ в региона на Кресненското дефиле. Зад подписката са „ зелени “ Неправителствени организации, а тя е придвижена в Екологичен потенциал от евродепутата Радан Кънев. Разбирам, че няма да подкрепите петицията. Защо?
– Петицията няма никаква връзка с екологията. Тя явно е в сгода на тясно партийни ползи. Видовете, които са застрашени съгласно създателя на петицията, имат извънредно лимитирано местообитание.

Цитирам: „ Преходите при шипоопашатите костенурки са доста къси. За къси изрезки от време – от 1 до 4.5 часа изминават от 2 до 12 метра. За интервали от 1 година изминават от 15 до 150 метра, най-често от 60 до 100 метра “. Нали си давате сметка, че тези животни нямат желание да се местят с километри.

Авторите на петицията може да са виждали костенурка, само че явно не знаят нищо за нея. Но изрично най-застрашеният тип в региона на Кресненското дефиле е индивидът. За последните години в този рисков пътен сектор при произшествия са починали 50 души, а над 230 са ранените – част от тях са осакатени за цялостен живот.

Аз съм в Европейския парламент, с цел да защитя ползите на България, а в полза на България е автомагистрала „ Струма “ да бъде приключена, защото е част от Паневропейския транспортен кулоар номер 4, който свързва Германия с Гърция.

Ако това не се случи, всяко българско семейство, без значение дали са ай ти експерти, пенсионери или безработни, ще би трябвало да даде по към 2 000 лв.. Защото страната ни, т.е. ние, нейните жители, ще би трябвало да върнем цялото финансиране за автомагистрала „ Струма “, в това число и за към този момент построените сектори.

Нека имаме поради, че актуалният план в региона на Кресненското дефиле е най-екологично щадящият от всички препоръчани до в този момент.

– Радан Кънев изясни ли на Вас и останалите евродепутати от България за какво придвижва петицията, което у нас бе избрана като национално изменничество?
– Според мен единствената причина за неговите дейности е, че някои „ екологични “ НПО-та са част от „ Демократична България “.

Лично аз не мога да схвана хора, които се занимават единствено и само със своите партийни каузи. Мисля, че ползите на България са нещо доста по-важно. Но това е негов избор.

– Как си обяснявате тази странна обстановка – български евродепутат да работи по този метод против страната си?
– Българският евродепутат би трябвало да се интересува първо от България, след това от Европейския съюз и в случай че остане време – от своите партийни ползи. Мисля, че за това са ни избрали и поради това сме изпратени тук – с цел да пазиме ползите на нашата татковина. Който мисли по друг метод, е добре да одобри непознато гражданство.

– Може ли да прогнозирате дали петицията ще бъде подкрепена в Комисията по петициите и какъв сигнал ще е това за България и „ зелените “ Неправителствени организации?
– Не имам вяра, че тази петиция ще остане отворена. За да обясня на българите какво значи това – в случай че е отворена, ще е срещу България.

Ако я затворим, нещо в което съм уверен, това ще бъде в интерес освен на всички българи, само че и в полза на Европейския съюз.

– Миналата седмица Европейският парламент гласоподава декларация за изключително климатично състояние. Доколко е целесъобразно това?
– Проблемите с екологията не са от през вчерашния ден. Ако приказваме за думата неотложност, тя е минимум в последните 30 години. Лошото е, че не се взимат никакви ограничения. Оставаме на равнище говорене, а би трябвало да се направи нещо съответно.

Аз имам хрумвания по този въпрос, които съм предложил в Комисията по екология. Искрено се надявам да бъдат признати. Обезлесяването на Европа е реалност, който не е по-маловажен от проблемите с Амазония.

За последните 100 години Европа е изгубила съвсем 3/4 от своите гори и е време да се направи нещо съответно по въпроса. Работя за това и имам поддръжката на задоволително политически групи, с цел да стане факт.

– През ноември имахте среща с пчеларски асоциации от България и Италия. Това начало на Ваша акция в Екологичен потенциал в отбрана на бранша ли е и какви са концепциите Ви за решение на проблемите там? Откъде имате към този момент поддръжка?
– Много се веселя, че съумях да провеждам събитие, може би за първи път в Европейския парламент, на което участваха двама комисари и един министър на земеделието.

С моя сътрудник Пиетро Фиоки от Италия строго ще следим техните обещания да бъдат спазени, защото и двамата сме в Комисията по екология. Проблемите с пчелите се трансфораха от европейски в международни. Това не е проблем единствено на земеделието, а визира и екологията.

Доволен съм, че комисарите Мария Габриел и Януш Войчеховски са на моя страна и дадоха обещание да създадат всичко допустимо пчеларите да получат и екосубсидии. За някои хора може би наподобява необичайно, че се занимавам толкоз доста с проблемите на пчеларството, само че истината е, че в случай че няма пчели, до 1-2 години няма да има дори домати и краставици. Това не визира единствено тях, а всички хора на планетата.

Както е споделил Морис Метерлинк, белгийският нобелов лауреат, в книгата си „ Животът на пчелите “ от 1901 година – „ Ако пчелите изчезнат, на човечеството му остават още 4 години “.

– Новата Еврокомисия встъпи в служба. Какви са упованията Ви – дали Европейски Съюз ще стартира да се занимава по-сериозно с проблемите на своите жители или ще продължава да се приказва главно за световни закани?
– Като изключим няколко комисари, като Мария Габриел, която се показа доста добре, считам, че има много посредствени членове на новата Комисия.

Все отново време е да стартираме работа. Надявам се, че председателката Урсула фон дер Лайен ще съблюдава своето заричане да се понижи бюрокрацията, макар че до в този момент прави тъкмо противоположното. Ако не – ние ще я принудим.

Мисля, че за това сме изпратени в Европейския парламент – да създадем еврвоинституцитие по-ефективни и да работят в полза на европейските жители. Нека първо решим нашите европейски проблеми и след това да помогнем за разрешаването на международните.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР