В първите дни на 2023 г. индийският предприемач Гаутам Адани

...
В първите дни на 2023 г. индийският предприемач Гаутам Адани
Коментари Харесай

Да изгубиш 35 млрд. долара за дни: Възходът и падението на най-богатия човек в Азия

В първите дни на 2023 година индийският бизнесмен Гаутам Адани беше един от тримата най-богати хора в света - изперварван единствено от мултимилиардерите Бернар Арно и Илон Мъск.

В момента Адани е отвън Топ 10 на международната ранглиста на благосъстоянието, а положението му спадна на 84.8 милиарда за броени дни - загуба от към 35 милиарда $.

60-годишният магнат рискува да изгуби и купата " най-богат човек в Азия ", тъй като изпреварва втория в листата Мукеш Амбани " единствено " с 2 милиарда $ повече в персоналното си благосъстояние.

Всичко се случва на фона на рекордни борсови триумфи на бизнес групата му през 2022 година - досега, в който американската капиталова компания Hindenburg Research разгласява разрушителен отчет с обвинявания в пазарни операции, неприятно ръководство и " осъществяване на най-голямата машинация в корпоративната история ".

Аферата към неговата Adani Group ще има и политически последици, откакто докара до разтърсвания на финансовите пазари в Индия.

Hindenburg са известни с това, че осветяват или сполучливо плануват неуспеха на обществено търгувани компании, които другояче са надценявани в борсовата търговия.

Преди седмица те разгласяват отчет от 100 страници, основан на 2-годишно следствие на бизнеса на Adani Group.

Проверката на Hindenburg е включвала диалози с десетки вътрешни източници, включително някогашни членове на висшия мениджмънт, обзор на хиляди корпоративни документи и инспекция на място в базите на Adani в няколко страни по света.

Изводите на капиталовата компания са, че Adani употребяват надценените си акции като дългово обезщетение, което слага цялата група в доста рискова финансова позиция.

Hindenburg откриват " огромен лабиринт от офшорни кухи сдружения ", който се ръководи от брата на Гаутам Адани - Винод. Те засичат десетки офшорки в Мавриций, Кипър, ОАЕ, Сингапур и карибските острови, които съгласно анализаторите са употребявани за всевъзможни " грехове " - от операция на цените на акциите на Adani до пране на пари.

Резултатът от публикуването на отчета се мери в съвсем 70 милиарда $ обезценяване на акциите на компаниите от групата на индийския конгломерат.

В неделя индийската бизнес група разгласява опровергаване, което единствено по себе си е с четири пъти по-голям размер от отчета на Hindenburg. В него Адани твърди, че загубите на неговата група са " преднамерена офанзива против Индия, независимостта, интегритета и качеството на индийските институции - историята на растежа и упоритостите на Индия ".

Влиянието на Адани върху стопанската система на страната в действителност е съществено - а още по-големи са подозренията за спор на ползи поради близостта му с премиера Нарендра Моди.

Сътресенията към Adani Group доведоха до загуба на съвсем 7% от пазарната оценка за държавната Животозастрахователна компания на Индия, която държи забележителен дял в Adani Еnterprises. Fortune споделя, че страната е изгубила и мястото си на 5-тия максимален пазар на акции в света, отстъпвайки на Франция, поради рецесията.

Над 60% от приходите на Adani Group идват от рандеман и търговия с въглища. Дружеството ръководи пристанища, летища, мини, занимава се с произвеждане на цимент, олио и други

Неотдавна холдингът купува ND-TV - една от най-големите индийски самостоятелни новинарски малките екрани, което притегли вниманието към проблемите със свободата на словото и политическото въздействие върху медиите. Основателите на малкия екран научават за договорката пост фактум - Адани купува мажоритарен дял посредством трета страна, която не осведоми авансово основателите на медията.

Гаутам Адани има своя " легенда " за това по какъв начин е стигнал до върха. Първоначално напуща учебно заведение и взема решение да се занимава с търговия на пластмасови произведения. Икономическият му напредък стартира през 1991 година, когато Индия либерализира затворения си пазар. С първата си компания Адани купи Мундра - най-голямото модерно пристанище за контейнеровози в Индия.



Адани произлиза от щата Гуджарат, откъдето потегля и политическата кариера на Нарендра Моди, преди той да стане министър председател. Моди влага много средства в инфраструктурно развиване, от което се възползва и Адани.

Когато Моди е определен за министър-председател за първи път през 2014 година, той пътува до Ню Делхи с частен аероплан с логото на Adani.

Критиките за обвързването на изпълнителната власт с частните корпоративни ползи на Гаутам Адани се ускоряват още повече, когато основният финансов шеф на групата се появява на фона на индийското знаме, с цел да отбрани бизнеса от обвиняванията на Hindenburg, като че ли е държавен чиновник.

Според американския фонд - офшорни компании и фондове скрито имат акции на обществено търгувани компании от кръга на Adani и поддържат изкуствено висока пазарна оценка.

Hindenburg настояват, че пет от седемте обществени сдружения в групата имат " възходящ кратковременен ликвиден риск " и са надценени " до небесата ". Анализаторите са разкрили сериозна задлъжнялост в групата, в която корпоративният мениджмънт е поверен на членове на семейството Адани.

От Adani контраатакуваха Hindenburg, като ги упрекнаха в спор на ползи - капиталовата компания е известна с това, че залага на къси позиции, като има финансова полза от възможен предстоящ срив на пазарната капитализация на съответни акции.

От Hindenburg не отхвърлят, че държат облигации и къси позиции против Adani, само че не се отхвърлят от изводите в отчета си.

" Вярваме, че Индия е витална народна власт и растяща суперсила с вълнуващо бъдеще. Но също имаме вяра, че бъдещето на Индия се забавя поради Adani Group, които систематично ограбват нацията, до момента в който другояче се загръщат в индийския байрак ", се споделя в позицията им.

Adani считат да съдят американската компания, а в това време холдингът се пробва да пласира акции за 2.4 милиарда $ - несполучливо към този момент, защото вложителите са показали интерес единствено към 60% от тях.

Както написа Süddeutsche Zeitung - цялата история заслужава да бъде превърната във филм, или най-малко в сериал от 8 елементи за Netflix.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР