В първите 7 дни (12-18 май) след свързването ни с

...
В първите 7 дни (12-18 май) след свързването ни с
Коментари Харесай

Токът за бизнеса за седмица нагоре с 16.5 на сто

В първите 7 дни (12-18 май) след свързването ни с гръцката борса, а оттова и с други страни от Европейски Съюз, цените на електрическата енергия за бизнеса у нас в сегмента „ Ден напред “ скочиха по отношение на миналата седмица с 16,5 на 100. Това сочи информация в уеб страницата на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ).

Средната цена за този интервал бе 127,31 лева за мегаватчас.За миналата седмица преди отварянето на електроенергийния ни пазар към южните страни от Европейски Съюз междинната цена бе на равнище от 109,31 лева./мегаватчас, минималната - 82,40 лева./мвтч, е за неделя 9 май, най-високата от 139,65 лева навръх 11 май, когато вървяха първите общи търгове за идващия ден. Максималната цена от началото на месеца - 169,98 лева за мегаватчас, бе записана за доставките за 17 май.

Вчера борсата затвори на равнище от 131,27 лева за днешните доставки. Интересното е обаче, че изтъргуваните количества в сегмента са 56 279,3 мегаватчаса, което е по-малко, в сравнение с поръчаните 60 734,10 мвтч в неделя за понеделник.

През предходната година токът на нашата борса е бил по-скъп от междинното за Европа с близо 7%. Цената е била сходна с румънската, по-висока от тази на италианския ток и по-ниска от гръцката. От началото на 2021 година, написа в. " Монитор ".

токът у нас е по-евтин от средноевропейския с 3-4%, по-евтин е и от този в Румъния и Гърция. Дни преди реализацията на пазарното обединяване на българската и гръцката енергийна борса в сегмента „ Ден напред “ токът в Италия е приблизително с 16 на 100 по-скъп от този на БНЕБ.

Няколко дни от началото на работата на пазарното обединяване от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) предложиха старта му да се отсрочи. В писмо до министрите на енергетиката и стопанската система в оставка до ръководителя на КЕВР, както и до изпълнителния шеф на Българската самостоятелна енергийна борса, те подчертаха, че има риск от повишаване на електрическата енергия за бизнеса у нас. „ Важно е да се означи, че италианският и гръцкият пазар, с които ще се обединим, са

най-скъпите електроенергийни пазари в цяла континентална Европа.

С плануваното обединяване неизбежно ще се стигне до изравняването на ценовите равнища в посока повишаване на електрическата енергия на свободен пазар в България макар частичното повишение на конкуренцията в търсенето и предлагането “, предизвестиха тогава работодателите.

Πpoeĸтът зa пaзapнo oбeдинeниe мeждy Бългapия и Гъpция стартира ĸaтo чacт oт peгиoнaлния пpoeĸт Іtаlіаn Воrdеrѕ Wоrkіng Таblе (ІВWТ) c oфициaлнo peшeниe нa Упpaвлявaщия ĸoмитeт нa ІВWТ, взeтo нa 1 мapт 2020 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР