В първите 24 часа не може да се разбере дали

...
В първите 24 часа не може да се разбере дали
Коментари Харесай

Скоро на пазара ще има домашни тестове за COVID-19 |

„ В първите 24 часа не може да се разбере дали детето е инфектирано с ковид или е грип. Има към този момент създадени и ще доближат и до нашия пазар проби на налична цена - от към 10 лв., с които в домашни условия ще се диференцира кой е вирусът, в това число и за ковид. И това ще става бързо. Защото началните признаци не са характерни и е значимо подобен болен да бъде обособен, без значение кой е от респираторните вируси. "

Това коментира заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова пред.

Тези проби ще са много по-надеждни и по-бързи от сегашните бързи проби. Те ще са налични още тази есен и у нас и родителите ще могат да си закупят, заяви проф. Христова.

„ След преболедуване понижават антителата при пациентите и това се потвърди. От друга страна, обаче, остават антитела и клетъчен имунитет, тъй като повторните случаи са с доста малко признаци, това важи и за децата “, изясни експертът във връзка началото на присъствената образователна година.

При всички случаи противогрипните ваксини са една отбрана против сезонните вируси, добави проф. Христова.

Според нея не би трябвало да драматизираме обстановката със инфектираните в учебните заведения деца и учители, само че би трябвало да сме виновни, тъй като Covid-19 е една респираторна зараза, а тези инфекции доста мъчно се лимитират и се желае още по-строго съблюдаване на ограниченията.

„ Очаквани са процесите в учебно заведение със започване на образователната година, само че от нас зависи кой да е размерът на вредата. От възрастта на заболелите се вижда дали има болни възпитаници, само че не е редно да се дава информация и по специалности за броя на заболелите “, коментира още тя.

По думите на проф. Христова това, че децата са преболедували други коранавируси преди, в този момент им основава пресечен имунитет към Covid-19 и по тази причина го прекарват леко.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР