В първата си за 2022 година пресконференция лидерът на ГЕРБ

...
В първата си за 2022 година пресконференция лидерът на ГЕРБ
Коментари Харесай

ГЕРБ поиска разследване по казуса с изтеклия договор за азерския газ

В първата си за 2022 година конференция водачът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани министър председателят Кирил Петков да разпореди на ДАНС да проверява от кое място е изтекла информация по контракта с доставките на газ от Азербайджан. От ГЕРБ съзряха тенденциозен удар по държавната компания " Булгаргаз ", с който се цели развалянето на контракта сред сдружението и каспийската страна, с цел да може да се сключат контракти с частни сдружения.

" Поколения политици са водили с азерите извънредно прагматична, другарска политика. Помните, когато с президента Алиев откривахме олимпийските игри в Баку и то в миг, в който Европейски Съюз бойкотираха игрите. От Eвросъюза ми позволиха и аз отидох. Чувам, че към този момент има остро писмо, което се крие. Дали е по този начин не мога да знам. Нали говорихме за бистрота? Бих посъветвал министър председателят Петков да разпореди на ДАНС и да се откри кой изтече този контракт ", съобщи Борисов.

В края на предходната седмица изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов също сезира ДАНС за приключване на информация по клаузи от контракта за доставка на азерски газ. Тогава Павлов разяснява пред БиТиВи, че сходно нещо е неприемливо и се случва за първи път и изрази безпокойство, че би могло да докара до отрицателни последствия за сдружението. От " Булгаргаз " пък заговориха, че компанията е станала жертва на " стопански шпионаж ". Самата " Булгаргаз " пък е получила сигнал за теча от интернационалната компания, която ръководи находището Шах Дениз 2 в Азербайджан. Оттам са поискали пояснения за изнесени данни по контракта с българското сдружение.

България трябваше да получава до 1 милиарда куб метра азерски газ от 2019 година Въпреки, че все още това е невероятно, тъй като не е подготвена българо-гръцката газова връзка сред Стара Загора и Комотини,. Това обаче е на път да се провали, тъй като от интернационалния консорциум снабдител са сезирали " Булгаргаз ", че са изтекли детайлности за контракта в общественото пространство.

" Ударът, който се готви по " Булгаргаз " ме води към размишления, че нещо желаят да вършат с " Булгаргаз ", разяснява някогашният министър председател, който обаче не отговори на въпроса кои частни сдружения биха имали интерес от повреждане на контракта сред сдружението и азерите.

Бившият министър на стопанската система, енергетиката и туризма Делян Добрев също съзря опит за тенденциозен банкрут на " Булгаргаз ". По думите му от няколко месеца сдружението е подложено на непрестанни офанзиви, които са достигнали своя разцвет в това, че страната не покрива разликата межди цената, на която сдружението купува и продава газ.

" 133,41 лв. е новата цена на газа от 1 януари. Проблемът с това повишаване е, че той изправя всички топлофикации пред банкрут. Няма компесаторни механизми за тях, няма компесаторни механизми за " Булгаргаз ", който напълно скоро ще изпита ликвидна рецесия ", разяснява Добрев. Според него приключването на елементи от контракта в медиите заплашва енергийната диверсификация на страната. Той заподозря умишленост, с което се цели развалянето на връзките сред България и Азербейджан, тъй че азерският газ да бъде заместенс подобен от частни компании.

Борисов упрекна държавното управление в необоснавано разходване на държавния бюджет. Неговият сътрудник от ГЕРБ Александър Иванов съобщи, че " смяната е довела до 9 милиарда голословни разноски единствено за месец " и че държавното управление дължи пояснение защо са отишли тези средства. От партията попитаха защо през декември 2021 година са изхарчени 4,6 милиарда лв. от фискалния запас и дефинираха като отрицателен връх недостига на страната в размер на 4 милиарда лв.. Според тях сумата от 7,9 милиарда лв. събрани средства, с която се гордее държавното управление е резултат от инфлацията, а не от по-доброто ръководство на държавните средства. От ГЕРБ обвързаха инфлацията с идването на власт на " Продължаваме промяната " и обявиха, че за първи път от 2008 година насам от ръководството на Тройната коалиция се следи двуцифрена инфлация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР