В първата събота от септември традиционно се чества Международният ден

...
В първата събота от септември традиционно се чества Международният ден
Коментари Харесай

Денят на лешоядите ще бъде отбелязан в Родопите и Балкана

В първата събота от септември обичайно се празнува Международният ден на лешоядите. В България той ще бъде маркиран на 7 септември с природозащитни събития в няколко града и в регионите, където са съсредоточени дейностите за запазване на редките птици - Източните Родопи, Врачански и Централен и Източен Балкан.

Международният ден на лешоядите се празнува от 2006 година насам в международен мащаб (за информация на британски език виж тук). Целта му е да обясни ролята на другите типове лешояди като " санитари на природата ", които лимитират разпространяването на болести. Събитията също осведомят локалните общности за заканите пред тези птици - най-вече отравяне на примамки за вълци, електропреносни жици и безпокойствие на местата на гнездене.

Лешоядите в България

В България лешоядите са редки птици, за които се правят разнообразни действия по запазване, а за някои от типовете, които са изчезнали като гнездящи от страната - и възобновяване на популациите им посредством заселване на отгледани другаде птици. В предишното в страната са гнездили четири типа лешояда – космат, черен, белоглав и египетски. Днес като гнездящи могат да се видят единствено белоглавият и египетският лешояд, а природозащитниците интензивно работят за връщането на още един тип – черния лешояд, който постоянно минава в полет през страната, само че гнезди единствено в прилежаща Гърция.

Възстановяването на популациите на другите типове лешояди в България е част от европейски стратегии и районни проекти за възобновяване, защото те не се лимитират в национални територии и са подвластни и от изискванията за оцеляване в прилежащите страни и по миграционните им пътища.

Като огромна далечна цел природозащитниците имат и стартиране на космат лешояд в българската природа. То обаче ще стартира, едвам откакто приключат сегашните действия за създаване на постоянни колонии на белоглави лешояди (вече с огромен прогрес след дългогодишна работа на природозащитните организации) и заселване на свободно гнездящи черни лешояди (засега има три освободени в България черни лешояда, които са напуснали страната, а преди месец са пуснати на независимост в Котелския Балкан още две мъжки птици от този вид).

Местообитанията на лешоядите в България са предпазени от европейската мрежа " Натура 2000 " по силата на Директивата за дивите птици и националния Закон за биологичното многообразие (повече за " Натура 2000 " - тук)

За лешоядите в България работят разнообразни природозащитни организации - съдружие " Зелени Балкани ", Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), фондация " По-диви Родопи ", Дружеството за отбрана на хищните птици и Фондът за дивата флора и фауна. Дейностите по места се поддържат от съответните виновни институции като дирекциите на Природен парк " Врачански Балкан " за региона на врачанските карстови гнездовища, на Природен парк " Сините камъни " за Източна Стара планина и на Национален парк " Централен Балкан " за най-високите елементи на Балкана.

Повечето действия за лешоядите в България са вероятни с помощта на европейски средства, най-вече по стратегия ЛАЙФ на Европейската комисия. Условията на програмата включват от 25% до 45% личен принос на финансови средства на природозащитниците.

Няколко събития

 Честване на Деня на лешояда в Маджарово през септември 2017г.
© Стефан Аврамов, По-диви Родопи

Честване на Деня на лешояда в Маджарово през септември 2017г.

Повече за лешоядите тази събота можете да научите:

- На празник, който фондация " По-диви Родопи " и Българско дружество за защита на птиците провеждат в Природозащитния център в Маджарово. Маджарово и Студен бунар са и най-популярните места за туристическо наблюдаване на лешояди, защото точно в този регион на Източните Родопи през 70-те години на предишния век за първи път се следят лешояди, откакто са считани за изчезнали от България. В непосредственост до Природозащитния център в Маджарово има и колония на белоглави лешояди и построени площадки за поддържане и фото-наблюдение на птиците.

На събитието в Маджарово се чакат фотоизложба " Властелините на Родопите ", наблюдаване на емблематичните за Източните Родопи лешояди и игри за деца. Ще бъде показано и театрално зрелище на моноспектакъла " Приятно ми е, Ива ". Моноспектакълът, награден с две театрални оценки " Икар " - за драматургичен текст и за водеща женска роля, - възпроизвеждане измежду доста други тематики и персоналната среща на един човек от света на медиите с природозащитниците, опазващи лешоядите.

- " Зелени Балкани " канят природолюбителите на две събития посредством клоновете си в Пловдив и Стара Загора.

На Гребната база в Пловдив сдружението ще има щанд с осведомителни материали и макети на белоглавия лешояд и други предпазени типове, в края на деня ще се организира и викторина с въпроси за показаната информация.

В Спасителния център на " Зелени Балкани " в Стара Загора ще има ден на отворените порти, където ще бъдат показани дейностите за развъждане на лешояди за възобновяване на популациите им в България.

- За региона на Сливен е оповестена опция за посещаване на адаптационна волиера - място за приучване към свободен живот на отгледани в плен лешояди. Тя се поддържа от " Зелени Балкани " и дирекцията на Природен парк " Сините камъни ".

- Врачанският карстов регион ще предложи на 7 септември безвъзмездна разходка и наблюдаване на белоглави лешояди в северните елементи на Природен Парк " Врачански Балкан ", проведени от дирекцията на Природен Парк " Врачански Балкан ", Дружеството за отбрана на хищните птици и Фонда за дивата флора и фауна.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (134)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР