В първата част на ултимативният ни гид към звука и

...
В първата част на ултимативният ни гид към звука и
Коментари Харесай

Звук и слушалки – ултимативен гид!

В първата част на ултимативният ни гид към звука и слушалите главно обърнахме внимание на другите видове слушалки. Слушалките са интегрална част от всекидневието на мнозина, дотолкоз, че в никакъв случай не пропущаме да видим когато някой ги носи. Но замисляли сте се по какъв начин са направени и от какво се състоят? Това ще е тематиката ни в идващите редове.

Всички слушалки – без значение от това какъв вид са – имат идентичен главен механизъм, въпреки да имат по нещо неповторимо и характерно за всеки модел или бранд. Независимо дали към този момент имате чифт слушалки или сте някой, който възнамерява да си закупи, ще ви помогнем да разберете другите елементи на този вид техника. Колкото повече знаете за слушалките, толкоз по-добре ще се наслаждавате на времето си прекарано с тях.

Корпус
Това е частта, в която се намират драйверите на слушалките. Съставени от разнообразни типове материали, през другите форми и чалнат дизайн, по всичко проличава, че няма окончателна граница за разнообразието от налични слушалки. Конструирането, материалът и дизайнът на корпуса, също играят голяма роля по повод качеството на звука и даже на цената на слушалките. От дървените корпуси на Meze 99 Classics до металните гърбове на корпусите на V-MODA има особена прелест към слушалките правени с усет към естетиката и дизайна. Корпусите също по този начин, оказват директно въздействие върху звука, защото другите материали и форми отразяват аудиото по друг метод измежду слушалките. Нека погледнем какво се намира вътре в корпуса...

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 2)

Драйвери
Драйверите са виновни за възпроизвеждането на звука, т.е. това са представителите. Фиксирани са вътре в корпуса. На пазара са налични разнообразни технологии за драйверите, също както има и голямо многообразие от размери; размерът значително дефинира качеството на възпроизвеждания тон. Най-често употребяваните драйвери са динамичните драйвери.

На процедура, драйверите са миниатюризирани представители. Ако в миналото сте виждали разглобени колонки – те се състоят от магнит, диафрагмен конус и вътрешна серпантина. Същото е и с драйвера за слушалки, единствено че в доста по-малки размери.

Тъй като електрическият сигнал минава през магнита и намотката на лидера, той прави вибрирането на диафрагмата и по този начин генерира тон. Като цяло, колкото по-мощен е магнита, толкоз по-добро е аудиото. Този тон се усилва или повлиява от структурата на корпуса по избран и авансово плануван метод за постигане до ушите ви и реализиране на приятна сила/качество на звука.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 2)
С напредването на технологиите, желаете слушалките ви да се усъвършенстват, нали? Това нормално е обвързвано с усъвършенстването на драйверните технологии и общото възстановяване на аудиото. В момента най-съвременните технологии, които можете да срещнете по спецификациите на другите модели са " голям брой динамични драйвери " (Multiple dynamic drivers), " електростатична технология " (Electrostatic technology) и " равнинни магнитни драйвери " (Planar magnetic drivers).

Кабели и конектори
Кабелът има единствено едно предопределение – да придвижи аудио сигнала от източника към слушалките. Медните кабели с пластмасова обшивка нормално са нормалният избор, който се намира в множеството кабели за слушалки. Премиум марките употребяват кабели от кевлар, които се състоят от твърди тъкани, предотвратяващи скъсването и увреждането на кабела (това е същият материал, който се употребява за изработката на бронежилетки). Някои слушалки имат плоски кабели, които ги вършат безпроблемни що се отнася до усуквания. Други кабели разполагат с вграден микрофон и бутон за приемане на повиквания, както и редица други функционалности и капризи.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 2)
При слушалките, 3.5-милиметровия конектор се е преврърнал в стандарт през последното десетилетие. 3.5-милиметровия щифт от време на време е затрупан със злато или сребро за по-добра съгласуваност и продължителност. Професионалните слушалки и слушалките предопределени за аудиофили имат 6.3-милиметров TRS конектор, който най-често се употребява при студийни записи и сесии онлайн. За образец, можем да вземем Audeze LCD-3 и Beyerdynamic DT 1990, които имат 6.3-милиметрови щифтове. Различни слушалки и усилватели от по-висок клас също употребяват 4-пинов XLR конектор.

Тези конектори се употребяват за професионални цели за преместване на уравновесени аудио сигнали. Друг уравновесен щифт е 2.5-милиметровия мини конектор, който се вижда на цифровите аудио плейъри и в редки случаи, на някои слушалки. Отнасяйте се деликатно към кабелите, не ги усуквайте и прегъвайте и се уверете, че ги почиствате качествено, в случай че са мръсни – следвайки тези къси и на пръв взор незначителни инструкции, можете доста да подобрите живота на слушалките си.

Разбира се, постоянно има опция и за безжична връзка. Но до момента в който безжичната връзка ни дава свободата от кабелите, множеството аудиофили не биха предпочели такава, защото безжичната технология към момента не е достигнала до аудио качеството на жичните слушалки.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 2)

Лентата
Е, би трябвало да има нещо, върху което да лежат слушалките. Главата е най-хубавото в тази ситуация. Не и когато става въпрос за слушалки вид тапички, несъмнено. Хедсетите имат ленти, които поддържат корпуса на слушалките, с цел да лежат на ушите. Като материали за направата им, всеобщо се употребява пластмаса, само че и метал, и кожа, както и доста висококачествени материали особено предопределени за тази част. Причината е, че другите материали оферират разнообразни типове пригаждане към главата и степени на комфорт. Важно е лентата да е лека и да не основава проблеми. Някои ленти са сгъваеми, с цел да покриват другите размери на главите на слушателите. Слушалките вид тапички, които се употребяват интензивно за спорт и тренировки, имат специфични кукички за уши или ленти за врата, които спомагат за комфорта и дават опция за свободно придвижване.

Друга част от лентите са удължителите. Те оказват помощ за контролиране на размера на лентата за по-добро нагласяване към главата. Някои слушалки имат въртящ се механизъм за ушите за по-добър ъгъл на захващане. А има и ленти, които са сгъваеми, за по-добра преносимост като тези на Audio-Technica ATH-M50x.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 2)

Наушниците
Можете да ги наричате с изключение на " наушници ", също и " възглавнички " или " тапи ". Основната им цел е да се уверят, че драйверът седи на несъмнено разстояние и ъгъл от ушите ви. Направени са по този начин, че да улеснят това и комфортно да прилягат към ушите по време на приложимост. По-скъпите слушалки имат меки кожени подложки за дълги сесии на потребление. За направата на наушниците най-често се употребяват текстилни материали и кожа, трансформирайки носенето на слушалките през целия ден в нещо удобно и обикновено. Повечето производители са се погрижили и за аварийни тампони при изхабяване на истинските такива. On-Ears слушалките са с по-малки наушници предопределени да седят в ушния канал. Изработени са от меки, гъвкави материали като силикон, мемори пяна и други; нормално са доста положителни в изолирането на шума.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 2)

Можете да подобрите слушалките си, като изпробвате множеството разновидности на тапички на Comply – марка предлагаща ужасно доста варианти, които ще ви оказват помощ да придобиете идеалното прилепване и чувство. Използвайки топлината на тялото, тапичките на Comply се уголемяват и прилепват към ухото в действителност компактно.

 Звук и слушалки – безусловен гид! (част 2)

Следва продължение...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР