В първата част на историята разказахме как г-н Иванов попада

...
В първата част на историята разказахме как г-н Иванов попада
Коментари Харесай

Законно е – когато прокуратурата е по-силна от съда

В първата част на историята разказахме по какъв начин господин Иванов попада в обстановка, в която първо е наказан да заплаща прехрана на оповестения за негово дете Х. Д. Нинов, само че няколко години по-късно още веднъж в правосъдно решение е посочено, че актът за раждане, сочещ го за татко, не е същински и следва да бъде поправен, като е прието, че не е открито Иванов да е татко на малолетния Нинов. Въпреки това Иванов е арестуван и наложително доведен в I-во районно управление (на МВР) в средата на март 2019 година. Това е станало с разпореждане на проверяващ служител на реда, след което Иванов е арестуван под стража за повече от 24 часа и освободен.
Разследващият служител на реда, с друго разпореждане от март 2019 година, притегля Иванов като обвинен, че не е платил прехрана на Нинов. Тези две постановления и задържането под стража Иванов е обжалвал пред Софийската районна прокуратура (СРП) - както е разрешено по закон (чл. 200 на НПК). Жалбите пред прокуратурата обаче са признати за неоснователни. Наблюдаващият прокурор хем показва, че Софийска районна прокуратура не е способена да се произнесе дали Иванов вярно е разгласен за търсене и наложително довеждане на 21 август 2018 година, хем взема решение, че жалбата на Иванов е неоснователна. По същия метод прокурорът хем твърди, че не е способен да се произнесе дали вярно е арестуван Иванов под стража на 12 и 13 март 2019 година, хем взема решение, че жалбата на Иванов е неоснователна.
По отношение на постановлението за привличане на Иванов като обвинен и налагане на мярка " подписка " прокурорът заявява, че това разпореждане е вярно. Иванов е безапелационен, че прокурорът не сочи претекстове и доказателства, които потвърждават тази точност.
И тук тезата на Иванов е, че щом Софийската районна прокуратура смята, че не е способена да се произнесе по жалбите му, то тя няма право да взема решение, че те са неоснователни и би трябвало да ги препрати на способния орган. Освен това Иванов смята, че точно наблюдаващият прокурор е способен да се произнесе по жалбите му против постановленията на проверяващия орган, тъй като член 200 на Наказателно-процесуалния кодекс гласи точно това: " Постановленията на проверяващия орган се апелират пред прокурора ".
През ноември, 2018 година СРП стопира досъдебното произвеждане с разпореждане с мотив, че причинителят на закононарушението не е оголен, защото Иванов не бил открит на адреса, на който живее. Майката на Х. Д. Нинов – госпожа А. Нинова апелира в съда прекъсването.
В края на април 2019 година съдът анулира това разпореждане , като показва, че е погрешно, тъй като прокуратурата си опонира - хем е разкрила причинителя Иванов, хем стопира следствието, тъй като причинителя не е оголен. Съдът установи, че съгласно прокуратурата Иванов е направил закононарушение, само че в постановлението няма претекстове и фактическа конюнктура, заради което съдът няма по какъв начин да ревизира дали въобще е осъществено закононарушение. Съдът установи, че в постановлението " липсват каквито и да е в действителност и правни съображения ", че не е изработен разбор на събраните доказателства и това значи немотивираност. Заради това съдът анулира постановлението за прекъсване на досъдебното произвеждане.
Пред Actualno.com господин Иванов описа и други детайлности от одисеята – той твърди, че е държан под стража за 28 часа в ареста, като за това липсват всички надлежни документни доказателства според член 74 от Закона за Министерство на вътрешните работи и Наказателно процесуалния кодекс, които да разрешат на полицията това задържане. Няма разпореждане за задържане под стража нито на прокуратурата, нито на полицията. В член 74 от Закона за Министерство на вътрешните работи се споделя, че за всеки арест би трябвало да се издаде писмена заповед, в нея да бъдат посочени избрани параметри – кой прави ареста, кого арестува, по кое време го арестува, здравословното му положение и така нататък, както и това, че заповедта се завежда в специфичен указател. " Имам здравословни проблеми поради престоя в ареста, от които не е несъмнено, че ще се възстановя ", сподели господин Иванов.
Заради цялата обстановка, господин Иванов написа писмо до основния прокурор Сотир Цацаров, до премиера Бойко Борисов, до Европейска комисия, до Европейския съд по правата на индивида, до медиите в България и всички заинтригувани институции, в което желае отговор на три въпроса:
1. Защо няма дисциплинарно и наказателно произвеждане против чиновниците на Министерство на вътрешните работи поради ареста му?
2. Защо има обвиняване против него за неплащане на прехрана, като има правосъдно решение, че актът за раждане е подправен?
3. Защо няма дисциплинарно и наказателно произвеждане против лицата, които са го привлекли за обвинен и са му наложили мярка " Подписка ", която води след себе си полицейска регистрация?
Г-н Иванов е безапелационен, че с полицейската регистрация му се нарушава неприкосновеността на личността му и зачитането на неговото достолепие. При нея той ще бъде фотографиран, ще му се вземат пръстови отпечатъци, ДНК проби и други, които се вършат на потвърдени нарушители, какъвто той смята, че не е. Мярката " Подписка " лимитира главното му човешко право на независимост, безапелационен е господин Иванов и желае основният прокурор да вземе отношение.
Истинските имена на героите в историята са други
ПЪЛНАТА ВЕРСИЯ НА ОТВОРЕНОТО ПИСМО НА Г-Н ИВАНОВ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР