В първа серия на минисериала на НВО Чернобил един от

...
В първа серия на минисериала на НВО Чернобил един от
Коментари Харесай

Защо Кремъл ненавижда Чернобил

В първа серия на минисериала на НВО " Чернобил " един от комунистическите служители допуска, че действителната заплаха е освен взривилата се нуклеарна електроцентрала, а новината за нещастието. " От опит знам, че когато хората задават въпроси, които не са в техен интерес, би трябвало да им се каже да си гледат работата и да оставят държавните каузи на страната ", споделя Жарков (в осъществяване на Доналд Съмптър), член на партията, който наподобява е бил юноша по време на болшевишката гражданска война.

" Затваряме града. Никой няма да напуща. И прекъснете телефоните. Трябва да се удържи разпространението на дезинформация ", подрежда Жарков. Неговото предложение е посрещнато не с смут, а с овации.

Тази сцена може да и да наподобява трагична, само че както и целият филм " Чернобил ", е откровен опит да се съобщи бруталната безсърдечност, преднамереното незнание и неистина, които дефинират Съветския съюз през 80-те години на предишния век, написа " Вашингтон пост ".

Това направи " Чернобил " извънреден летен шлагер в Съединени американски щати, наложителен за гледане. Но в Русия сериалът намерено се конфронтира с историческия ревизионизъм, одобряван от съветското държавно управление и неговите последователи в медиите, които считат сериозното проучване на съветското и руско минало за офанзива към сегашното на страната.

Руското държавно управление, също както и Съветският съюз от епохата на Брежнев, се обръща към предишното великолепие и - най-важното – към руската победа във Втората международна война, с цел да легитимира своя автократичен режим. Затова не е чудно, че прокремълските медии възприемат " Чернобил " и американския възторг към този сериал като извънредно огорчение. Контролираната от съветската страна телевизия НТВ разгласи, че ще снима собствен сериал за повредата в Чернобил, основан на неподкрепеното с никакви доказателства изказване, че в злополуката е било забъркано Централно разузнавателно управление на САЩ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР