В парламентарната транспортна комисия бяха внесени искания за промени в

...
В парламентарната транспортна комисия бяха внесени искания за промени в
Коментари Харесай

За да няма смърт на пътя - велосипедисти искат законови промени

В парламентарната транспортна комисия бяха импортирани претенции за промени в Закона за придвижване по пътищата.

Целта на импортираните промени е да се понижи броя на жертвите измежду велосипедистите, като мотив за това е трагичния случай с известния български колоездач Мартин Гачев, който беше погубен на пътя. Иницииатори са омбудсманът Мая Манолова и членове на велосипедни клубове от цялата страна. Статистиката на Министерство на вътрешните работи сочи, че през 2016 година е имало 394 катастрофи с колоездачи, като 33 са починали. През 2015 година произшествията са били 428 с 29 починали. Мая Манолова разкри пред нашата камера детайлности за импортираните промени.

"Да се придвижва човек с велосипед в България не е безвредно. Даже се оказва, че това е едно извънредно рисково занятие. В същото време изгодите от велосипеда в действителност са многочислени. Това е дно бързо средство за напредване, за спорт, за забавление, за туризъм, не замърсява околната среда, не разрушава пътната настилка. Най-естествено е да бъде да подтиквано от всички виновни институции и да се сътвори среда, която да подтиква велосипедния спорт. За страдание средата в България и действителна, и инфраструктура, и законодателна не е измежду най-благоприятните. Поводът да се заема с тази тематика беше гибелта на един прочут български велосипедист - Мартин Гачев, който беше безусловно затрит на пътя в края на месец февруари. Имаше многочислени митинги на велосипедисти и това стана причина институцията на омбудсмана да провежда редица полемики. Изготвихме редица законодателни промени, част от които представихме през днешния ден, тъй като Закона за придвижване по пътищата е мястото, където би трябвало да бъдат направени корекциите. Сега в член 42 е записано, че при изпреварване на велосипедист би трябвало да се съблюдава задоволително разстояние, само че какво е това разстояние, всеки лидер схваща по своему. Европейска процедура е да има метър и половина разстояние при изпреварване на велосипед. Настояваме да бъде направена такава смяна и да бъде основан подобен пътен знак, който да оказва на водачите на МПС каква отдалеченост да съблюдават при изпреварване на велосипедист ", сподели омбудсманът.

За коментар по тематиката потърсихме и началникът на "Пътна полиция " комисар Бойко Рановски.

"Предложенията би трябвало да се обсъдят и да се дискутират с всички заинтригувани. Трябва да се откри най-подходящата форма за законодателна смяна. Моето мнение е, че не би трябвало да незабавно да се съгласяваме с някакъв текст, преди той да бъде разискван. Предложението за пътен знак, който да оказва на какво разстояние би трябвало да се изпреварва велосипедист, може би е положително и работи в някои страни. Трябва да се осмисли за къде важи това разстояние. Ако в градска среда, има построена съответната инфраструктура - велоалаеи, велопътеки, по които би трябвало да се движат велосипедистите, тогава условие за такова разстояние в градска част не би трябвало да има. Такова условие може да има за придвижване по репубуликанската пътна мрежа. В момента се приготвя нова разпоредба за създаване на пътищата в градска среда и там би трябвало да се регламентира построяването на велоалеите ", изясни комисар Рановски.

Мнение изрече и един от вносителите на измененията - Петя Радева от велосипеден клуб "Велосити ".

"Конкретните ни претенции са свързани с изменение на разпоредбите за изпреварване на велосипедисти. Повечето водачи не са осведомени какво тъкмо е това разстояние. Искаме да се вкарат точни дистанции. В обитаеми места, където ограничаването на скоростта е 50 км/ч, то да бъде един метър, а отвън обитаеми места, където ограничаването е 90 км/ч, то да бъде метър и половина. Аз карам много интензивно колело, освен в София. Повечето велоалеи са на тротоара, където е рисково и за пешеходците. Другата част са на пътя, където няма задоволително буфер от дейния трафик. Велоалеи, колкото и да се основават, постоянно ще има места, където ще споделяме придвижването с дейния трафик. За това настояваме това предписание да се вкара. В момента велоалеите се извършват на парче. Няма непрекъснатост сред тях. Започват и свършват в нищото. Това основава проблеми както за нас, по този начин и за водачите на МПС. Предложихме и на депутатите един да дойдат с колело. По всякъв метод се опитваме да им покажем и да ги мотивираме да почнат да си показват техните деца да карат колело в града. Мислим, че е достъчно допустимо да си обезпечат санитарни условия, с цел да карат колело. Така ще станат по-активни и ще видят проблемите на града от вътрешната страна ", безапелационна беше тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР