В парламента тази седмица положиха "къртовски" труд. Разбраха се за

...
В парламента тази седмица положиха "къртовски" труд. Разбраха се за
Коментари Харесай

От БСП се заканиха: Печелим евроизборите, а после и предсрочните

В Народното събрание тази седмица поставиха "къртовски " труд. Разбраха се за броене на земеделските земи, одобриха доклада на НЗОК и изслушаха министъра на стопанската система за това по какъв начин икономическото положение на страната е повече от прелестно. В същото време в страната всеки ден има митинги. Един подобен следва на следващия ден - на медицинските сестри.

Това сподели на конференция депутатът от Българска социалистическа партия Христо Проданов. Заедно с него присъединяване взе и сътрудника му проф. Георги Михайлов. "Положението с медициснките сестри в България е трагично. На 100 000 души у нас се падат 485 медицински сестри. В Европейския съюз броя е 740 сестри на 100 000 души. В Европейски Съюз на един доктор дават отговор от 2 до 4 медицински сестри, а в България е по-малко от една. За последните години над 10 000 медициснки сестри са напуснали страната, а над 15 000 са сменили специалността си или са се пенсионирали. Има сериозен кадрови недостиг. Отдавна повтаряме, че сегашният модел на финансиране на здравната система е погрешен. Трябваше от дълго време да бяха извършени градивни диалози с медицинските сестри, само че такова нещо не се случва. Най-огромният проблем е, че чистата заплата на една сетра не доближава и 700 лв. ", даде образец проф. Михайлов.

"Депутатските заплати са се нараснали с към 1000 лв. за последните 2 години, а медицинските сестрите взимат 700 лв. ", добави Христо Проданов. "Това се дължи на обстоятелството, че ръководещите не желаят да прегледат нашето предложение за заледяване на депутатските заплати. В кой бранш заплатите са се нараснали с 1000 лв.? Никъде, само че очевидно това са целите на ръководещите - да порастват техните заплати. Този парламент не работи и това е вдино. Няма да влизаме. Няма да влезем и по дебатите за президентското несъгласие. Управляващите ясно обявиха, че ще го отхвърлят и няма да се съобразят с претекстовете на президента. Ясно сме декларирали нашите позиции. От другата страна ни дават отговор, че няма да се съобразят с тях. Това значи, че ние няма да влизаме в Народното събрание. Първо би трябвало да минем през победа на евроизборите и тогава ще се случи неизбежното - предварителни избори, като ще спечелим и тях ", закани се Проданов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР